Categorieën
Houtworm

Houtworm in balken en vloer

“Onlangs hebben we een jaren ’30 huis gekocht met houtworm in de balken en vloer”

We hebben een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. In deze keuring staat het volgende vermeld:

“Er zijn sporen gevonden van houtwormen. Geadviseerd wordt om dit de komende jaren nauwlettend te volgen en indien noodzakelijk (preventieve) maatregelen te nemen. Bij twijfel direct specialistisch onderzoek uitvoeren.”

houtworm in jaren-30 huis

Technische keuring van de woning

Aan het woord is Dorien uit Breda. En hoewel Dorien en haar partner wel een technische keuring hebben laten doen, hebben ze zich bij de aankoop laten leiden door enkele andere bouwtechnische mankementen waar wél direct iets aan moest gebeuren en hebben ze de impact van schade door houtworm in de balken en vloer onderschat.

Je droomhuis blijkt aangetast door houtworm

…en dat kan grote gevolgen hebben.

De aanwezigheid van houtworm kan grote risico’s met zich meebrengen. Doordat de houtworm de draagkracht van houten constructies aantast, kan er instortingsgevaar ontstaan. Denk dan aan balken en planken van houten verdiepingsvloeren, dakconstructies en je snapt dat het kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Verborgen gebreken in een woning

Natuurlijk, als het gaat om je “droomhuis” ben je geneigd sommige risico’s en kosten die de aankoop met zich meebrengen een beetje naar de achtergrond te schuiven.

Je mag verwachten dat je het huis normaal kan gebruiken. Kan het huis niet normaal worden gebruikt, dan is verkoper meestal aansprakelijk voor het gebrek. De verkoper moet dan het gebrek (laten) herstellen.

Niet alle aanwezigheid van houtworm zal het normaal gebruik van het huis belemmeren. Maar als de vloerbalken, draagbalken of de dakconstructie ernstig zijn aangetast, is directe actie erg belangrijk.

Vooral bij oudere woning als koper goed onderzoek (laten) doen

Als de koper bij de bezichtiging van het huis voor het sluiten van de koopovereenkomst de houtworm aantasting kan waarnemen, is er geen sprake van een verborgen gebrek. Verkoper is dan niet aansprakelijk.

Met name bij oudere woningen wordt koper geacht een goed onderzoek te doen naar eventuele gebreken.

Maar ook de mededelingsplicht van verkoper is belangrijk. Als je als verkoper namelijk aantoonbaar op de hoogte bent van het gebrek, en je meldt dat niet, dan ben je vanwege dit verzwijgen toch vaak aansprakelijk. De mededelingsplicht gaat boven de onderzoeksplicht.


Ongediertebestrijding Midden-Brabant is al meer dan 20 jaar de specialist in bestrijding van houtworm en boktor in de regio Midden-Brabant. Bel voor vrijblijvend advies, of stuur een contactverzoek onder aan de pagina. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.