Categorieën
Houtworm

Houtworm in balken en vloer

“Onlangs hebben we een jaren ’30 huis gekocht met houtworm in de balken en vloer”

We hebben een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. In deze keuring staat het volgende vermeld:

“Er zijn sporen gevonden van houtwormen. Geadviseerd wordt om dit de komende jaren nauwlettend te volgen en indien noodzakelijk (preventieve) maatregelen te nemen. Bij twijfel direct specialistisch onderzoek uitvoeren.”

houtworm in jaren-30 huis

Technische keuring van de woning

Aan het woord is Dorien uit Breda. En hoewel Dorien en haar partner wel een technische keuring hebben laten doen, hebben ze zich bij de aankoop laten leiden door enkele andere bouwtechnische mankementen waar wél direct iets aan moest gebeuren en hebben ze de impact van schade door houtworm in de balken en vloer onderschat.

Je droomhuis blijkt aangetast door houtworm

…en dat kan grote gevolgen hebben.

De aanwezigheid van houtworm kan grote risico’s met zich meebrengen. Doordat de houtworm de draagkracht van houten constructies aantast, kan er instortingsgevaar ontstaan. Denk dan aan balken en planken van houten verdiepingsvloeren, dakconstructies en je snapt dat het kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Verborgen gebreken in een woning

Natuurlijk, als het gaat om je “droomhuis” ben je geneigd sommige risico’s en kosten die de aankoop met zich meebrengen een beetje naar de achtergrond te schuiven.

Je mag verwachten dat je het huis normaal kan gebruiken. Kan het huis niet normaal worden gebruikt, dan is verkoper meestal aansprakelijk voor het gebrek. De verkoper moet dan het gebrek (laten) herstellen.

Niet alle aanwezigheid van houtworm zal het normaal gebruik van het huis belemmeren. Maar als de vloerbalken, draagbalken of de dakconstructie ernstig zijn aangetast, is directe actie erg belangrijk.

Vooral bij oudere woning als koper goed onderzoek (laten) doen

Als de koper bij de bezichtiging van het huis voor het sluiten van de koopovereenkomst de houtworm aantasting kan waarnemen, is er geen sprake van een verborgen gebrek. Verkoper is dan niet aansprakelijk.

Met name bij oudere woningen wordt koper geacht een goed onderzoek te doen naar eventuele gebreken.

Maar ook de mededelingsplicht van verkoper is belangrijk. Als je als verkoper namelijk aantoonbaar op de hoogte bent van het gebrek, en je meldt dat niet, dan ben je vanwege dit verzwijgen toch vaak aansprakelijk. De mededelingsplicht gaat boven de onderzoeksplicht.


Ongediertebestrijding Midden-Brabant is al meer dan 20 jaar de specialist in bestrijding van houtworm en boktor in de regio Midden-Brabant. Bel voor vrijblijvend advies, of stuur een contactverzoek onder aan de pagina. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Categorieën
Houtworm

Is het een goed idee om preventief houtworm te bestrijden in je woning?

Preventief houtworm bestrijden is een goed idee als je bewoner bent van een woning waarin je het hout naturel wil laten. En het is haast een “must” voor eigenaren/bewoners van bijvoorbeeld een rustieke woonboerderij.

Bent u eigenaar/bewoner van een mooie verbouwde of gerestaureerde woonboerderij? Waarschijnlijk is er dan een goede kans dat u balken en gebinten graag in originele staat wil laten. Dat wil zeggen, niet behandeld met verf, beits of dergelijke. Het brengt immers een mooie sfeer in uw huis.

De houtworm -en ook boktor- houdt van onbehandeld hout en zal zeker haar kansen wagen de eitjes van haar larven af te zetten in de kieren van dat hout. Het is daarom belangrijk uw woning tegen de houtworm te beschermen.

Balkenconstructie al eerder behandeld tegen houtworm

Nu zal het zeer waarschijnlijk zijn dat uw boerderij tijdens de restauratie al is behandeld tegen houtworm of houtmolm. Misschien gaat u er vanuit dat het probleem daarmee voor altijd is opgelost. En zeker, met de garantie van 10 jaar die Ongediertebestrijding Midden-Brabant afgeeft, kunt u hier een flinke tijd mee vooruit. Maar na ongeveer 10 jaar is heeft het bestrijdingsmiddel zijn werk gedaan en is het nodig de behandeling te herhalen.

Voor het behoud van de mooie balkenconstructie raden we daarom aan de behandeling na die tijd opnieuw te laten uitvoeren en preventief de houtworm te bestrijden.

Onderstaande foto’s zijn afkomstig uit een woning waar men de balkenconstructie zo veel mogelijk naturel en zichtbaar heeft gelaten.

In overleg met de bewoners hebben we hun huis nu na de eerste garantietermijn van 10 jaar, weer in zijn geheel behandeld.

preventief houtworm bestrijden- behandeling
preventief houtworm bestrijden - materialen afdekken
preventief houtworm bestrijden bij naturel hout
Alle materialen en meubels worden eerst goed afgedekt
preventief houtworm bestrijden
De balkenconstructie wordt behandeld

Na behandeling tegen houtworm mag u de woning 48 uur niet betreden. Daarom kozen deze bewoners ervoor deze behandeling tijdens hun vakantie te laten doen. Dat is natuurlijk wél relaxed! Bij thuiskomst is het huis weer netjes en kunnen de bewoners weer zorgeloos 10 jaar genieten van hun prachtige woning!

Tot slot:

Preventief houtworm bestrijden is geen overbodige luxe wanneer u in uw woning wil (blijven)genieten van naturel hout.

Wilt u meer informatie over de kosten en werkwijze van preventief bestrijden? Neem contact op via ons contactformulier of bel met onze specialistische medewerkers.

Categorieën
Houtworm

Houtworm in de kruipruimte

Hoe houtwormlarven en boktorlarven veel schade aan kunnen richten in de kruipruimte van uw woning.

Kruipruimtes onder woningen zijn vaak relatief warme, vochtige plaatsen. Heeft u een houten vloer met balkenconstructie, dan zal de kans groot zijn dat de houtworm en de boktor hun eieren af zullen zetten in dat hout. Hun larven kunnen zo ongezien en jarenlang hun weg vreten in de planken vloer en balken. De kans bestaat dat de balkenconstructie zo ver is aangetast dat er een gevaarlijke situatie ontstaat.

Ontdekking van het aangetaste hout

Heel vaak wordt de ontdekking van het door houtwormlarven aangetaste hout gedaan als er werkzaamheden in de kruipruimte worden verricht door een loodgieter, of een elektricien die bijvoorbeeld kabels aanlegt voor het internet.

Vaak ook wordt de houtworm-aantasting in de kruipruimte ontdekt door een bouwkundig inspecteur die is ingeschakeld voor een rapportage wanneer een huis te koop wordt aangeboden.

Vrijblijvende inspectie door een ongediertedeskundige

Wanneer geconstateerd is dat uw vloer is aangetast door houtworm of boktor raden we u aan om een inspectie uit te laten voeren door de ongediertedeskundige. Want deze kan nauwkeurig bepalen in hoeverre de houtworm of boktor nog actief aanwezig is in het hout en hoe diep de constructie beschadigd is.

Schade door schimmels in de kruipruimte

Een andere ongenode gast welke zich in de kruipruimte kan vestigen is schimmel. Zitten er wit- of geelbruine schimmeldraden op de draagbalken, vloerdelen en muren van de kruipruimte? Het hout bevat dan minimaal 24% vocht. Men ruikt en voelt dan ook dat de temperatuur in de kruipruimte warm aanvoelt, boven de 20 graden. En dit zijn de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van de schimmels. Lees meer op onze pagina over schimmels.

Bestrijding van houtworm en boktor in de kruipruimte

Voor de bestrijding van de houtworm of boktor is het nodig de hele balkenconstructie en alle vloerdelen te behandelen. Het is daarbij belangrijk dat de ongediertedeskundige alle veiligheidseisen in acht neemt en zorgt voor een goede bescherming.

De ongediertedeskundige kan het aanwezige hout in de kruipruimte behandelen met een oppervlaktebehandeling of een injectiebehandeling.

We raden u ten zeerste af deze behandeling zelf uit te voeren!

bestrijding van houtworm in kruipruimte Rotterdam
Bestrijding van houtworm in kruipruimte van woning in Rotterdam
Alle balken en vloerdelen moeten worden behandeld tegen houtworm

Toekomstige schade voorkomen

Wilt u toekomstige schade voorkomen, laat dan de behandeling uitvoeren door een gecertificeerd ongediertebestrijder. En neem ook maatregelen om de kruipruimte goed te ventileren, door middel van bijvoorbeeld het plaatsen van ventilatieroosters in de buitengevel.

Meer lezen over houtworm en de behandeling door onze deskundigen