Categorieën
Houtworm

Houtworm in de kruipruimte

Hoe houtwormlarven en boktorlarven veel schade aan kunnen richten in de kruipruimte van uw woning.

Kruipruimtes onder woningen zijn vaak relatief warme, vochtige plaatsen. Heeft u een houten vloer met balkenconstructie, dan zal de kans groot zijn dat de houtworm en de boktor hun eieren af zullen zetten in dat hout. Hun larven kunnen zo ongezien en jarenlang hun weg vreten in de planken vloer en balken. De kans bestaat dat de balkenconstructie zo ver is aangetast dat er een gevaarlijke situatie ontstaat.

Ontdekking van het aangetaste hout

Heel vaak wordt de ontdekking van het door houtwormlarven aangetaste hout gedaan als er werkzaamheden in de kruipruimte worden verricht door een loodgieter, of een elektricien die bijvoorbeeld kabels aanlegt voor het internet.

Vaak ook wordt de houtworm-aantasting in de kruipruimte ontdekt door een bouwkundig inspecteur die is ingeschakeld voor een rapportage wanneer een huis te koop wordt aangeboden.

Vrijblijvende inspectie door een ongediertedeskundige

Wanneer geconstateerd is dat uw vloer is aangetast door houtworm of boktor raden we u aan om een inspectie uit te laten voeren door de ongediertedeskundige. Want deze kan nauwkeurig bepalen in hoeverre de houtworm of boktor nog actief aanwezig is in het hout en hoe diep de constructie beschadigd is.

Schade door schimmels in de kruipruimte

Een andere ongenode gast welke zich in de kruipruimte kan vestigen is schimmel. Zitten er wit- of geelbruine schimmeldraden op de draagbalken, vloerdelen en muren van de kruipruimte? Het hout bevat dan minimaal 24% vocht. Men ruikt en voelt dan ook dat de temperatuur in de kruipruimte warm aanvoelt, boven de 20 graden. En dit zijn de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van de schimmels. Lees meer op onze pagina over schimmels.

Bestrijding van houtworm en boktor in de kruipruimte

Voor de bestrijding van de houtworm of boktor is het nodig de hele balkenconstructie en alle vloerdelen te behandelen. Het is daarbij belangrijk dat de ongediertedeskundige alle veiligheidseisen in acht neemt en zorgt voor een goede bescherming.

De ongediertedeskundige kan het aanwezige hout in de kruipruimte behandelen met een oppervlaktebehandeling of een injectiebehandeling.

We raden u ten zeerste af deze behandeling zelf uit te voeren!

bestrijding van houtworm in kruipruimte Rotterdam
Bestrijding van houtworm in kruipruimte van woning in Rotterdam
Alle balken en vloerdelen moeten worden behandeld tegen houtworm

Toekomstige schade voorkomen

Wilt u toekomstige schade voorkomen, laat dan de behandeling uitvoeren door een gecertificeerd ongediertebestrijder. En neem ook maatregelen om de kruipruimte goed te ventileren, door middel van bijvoorbeeld het plaatsen van ventilatieroosters in de buitengevel.

Meer lezen over houtworm en de behandeling door onze deskundigen