Muizen en muizennesten

muis

Een muizennest in huis. Het kan overal en bij iedereen gebeuren. Muizen kunnen vanwege hun zachte skelet door gaatjes kruipen net zo dik is als een potlood, dus als muizen willen, komen ze overal binnen. Als u in huis kleine muizenkeuteltjes vindt, en vaak is dat dan in de keuken of speelhoek van de kinderen, kunt er er bijna van op aan dat er niet 1 maar meerdere muizen in uw huis zijn.

Heeft u een muizennest in huis?

Omdat muizen door heel kleine gaatjes kunnen kruipen is het haast onmogelijk uw huis af te dichten voor ze. We hebben enkele tips om het muizenprobleem proberen te voorkomen. Niet zeker van wat u ziet? Klik op het WhatsApp icoon en stuur ons uw foto’s of filmpje. We geven u graag advies!

direct contact met Ongediertebestrijding Midden-Brabant via WhatsApp

Zelf een muizennest bestrijden?

Enkele tips

  • Laat geen etensresten staan
  • Ruim afval op tijd op
  • Sluit verpakkingen met voedsel goed af. Liefst in goed afsluitbare dozen of blikken. Muizen knagen zich gemakkelijk door folies en plastic heen.
  • Stofzuig regelmatig, zodat er geen kruimels liggen

Wat kunt u zelf doen

Er zijn muizenvallen in allerlei soorten en maten te koop, waarmee u de diertjes lokt en levend vangt. U kunt de muizen daarna uit de buurt van huizen weer loslaten.

Ook met ultrasoon geluid kunt u proberen de muizen te verjagen. Heeft u huisdieren, dan is deze optie misschien niet de beste.

Wilt u toch gif gebruiken? Er zijn diverse soorten bestrijdingsmiddelen in de handel. Gebruik dan wél voor de veiligheid van kinderen en huisdieren een muizenvoerdoos met sleutel.

Onze oplossing voor overlast door muizen

Wij vangen de muizen liefst op een ecologisch verantwoorde manier

We streven ernaar om het verwijderen van muizennesten zo veel mogelijk eco vriendelijk te doen. We gebruiken daarvoor de eco-vriendelijke EKO 1000-vangmethode. De Ecologische vangunit kunnen we op elke locatie plaatsen voor het wegvangen van muizen en ratten. De muizen of ratten worden zonder gif of chemische substanties gevangen.

Toepassen bestrijdingsmiddelen soms noodzakelijk

Bij grote overlast door muizen is het vaak noodzakelijk om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. We gebruiken daarvoor een speciaal bestrijdingspakket ongedierte.

  • Als eerste starten we met te onderzoeken waar de toegangsroutes aan de buitenkant van het pand zijn. Hoewel de muizen binnenshuis hun nest hebben, lopen ze wel steeds in en uit langs deze toegangen (bijvoorbeeld om te gaan drinken).
  • Omdat de overheid toe wil naar het enkel weren van ongedierte in plaats van gebruik van bestrijdingsmiddelen, gaan we de toegangswegen dicht maken: Eerst brengen we een speciale pasta aan in deze toegangen.
  • Vervolgens sluiten we de toegangen af met o.a. roostermateriaal. Omdat muizen genoeg hebben aan een heel klein gaatje is dit een heel precies werkje.
  • Op de plaatsen waar we binnen nesten vermoeden plaatsen we daarna lokdoosjes in de juiste hoeveelheden.

Preventie overlast muizen voor bedrijven

Voor uw bedrijf is het belangrijk dat uw productielijn en de hygiëne in uw bedrijfsrestaurant op orde is. Ongediertebestrijding Midden-Brabant biedt u hiervoor service abonnementen op maat aan.

Meer informatie over muizen

Huismuis herkennen expand_more

Huismuizen hebben een zachte, bruingrijze vacht. Bovenop hun rug is deze ietsje donkerder. Ze hebben grote ogen en oren, vier vingers aan de voorpoten, en vijf aan de achterpoten. Het lijf van een muis is ongeveer 7 tot 10 cm. De staart is ongeveer even lang als hun lijf.

Muizen kun je ruiken expand_more

Muizen hebben een heel speciale muffe geur. Als u een muizennest in huis heeft, zult u deze geur zeker waarnemen.

Waar maken muizen hun muizennest expand_more

Huismuizen maken hun nest vaak onder de vloer of tussen plafonds. Ook tussen opgeslagen spullen op bijvoorbeeld zolders maken ze nesten. Ze houden van warme beschutte plekken.

Het muizennest van de huismuis is meestal een rond holletje met een aparte nestkamer. Omdat de huismuizen het liefst dicht in de buurt van hun nest blijven, zullen ze het nest in de buurt van hun voedselbron maken: En dat is vaak de keuken.

Wat is het voedsel van de huismuis expand_more

Huismuizen zijn nachtdieren. Als ze ’s avonds en ’s nachts op zoek gaan naar voedsel eten ze het liefst granen, noten en zaden. Maar ook insecten zoals zilvervisjes en spinnen eten ze graag, zodat ze ook nog een beetje núttig werk doen in uw huis.

Vet en eiwitrijk voedsel, dat is wat ze het liefst eten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht houdt een Huismuis niet van kaas. Bent u dus van plan de muizen te gaan vangen, probeer dan liever nootjes, stukjes chocola of een stukje bakvet.

Snelle voortplanting expand_more

Omdat de huismuizen zich het hele jaar door kunnen voortplanten zullen ze zich -onder gunstige omstandigheden- razendsnel voortplanten , soms wel tot 10 muizennesten per jaar. De jongen zijn al na enkele weken geslachtsrijp dus kunt u zich voorstellen wat er in een seizoen tijd aan muizenfamilie in uw huis bij kan komen.

Muizen knagen aan alles expand_more

Muizen hebben 4 grote knaagtanden. Deze gebruiken ze om zaden, noten e.d. te kunnen eten, maar ook om materialen voor muizennesten te verzamelen. Soms knagen ze ook in hout en andere materialen om hun tanden scherp te houden. Ook kabels in huis worden stuk geknaagd. Vindt u dus knaagschade in huis, dan kunt u er van verzekerd zijn dat u muizen in huis heeft.

Veel gestelde vragen over muizen en muizennesten

Is het genoeg als ik de muizen vang, of moet ik het muizennest ook verwijderen? expand_more

Muizennesten worden meestal goed verstopt en zijn moeilijk bereikbaar. De nesten worden niet opnieuw bewoond. Daarom is er geen noodzaak de nesten te verwijderen.

Komen muizen in je bed? expand_more

Muizen zijn bang van mensen, dus zullen niet gauw in je bed komen, zeker niet als je daar zelf in ligt. Maar als je bijvoorbeeld wat hebt zitten snacken in bed – chips, chocola enzovoorts- en er liggen nog kruimels, of een restant op je nachtkastje, kán het natuurlijk zijn dat een hongerige muis daar op afkomt. Zorg dus voor een schoon bed en ruim restanten van je snack tóch even goed op.

Zijn muizen gevaarlijk voor de gezondheid expand_more

Er worden zelden ziekten door de Huismuis overgebracht op de mens, maar er is wel enig risico. Muizen kunnen Leptospirose ofwel de ziekte van Weil overbrengen. De Huismuis kan ook drager zijn van het Leakyvirus, maar dit virus is voor de mens onschadelijk. Er zijn enkele gevallen van besmetting van de mens via de muis (huismuis, tam of andere soort) of zijn uitwerpselen en urine bekend, maar dat geldt voor veel soorten dieren.

Een muizennest in huis gevonden, hoe verwijder ik dat? expand_more

Een muizennest verwijderen is niet noodzakelijk, maar als u het wil verwijderen, gebruik dan wel beschermende handschoenen.

Ongediertebestrijding in Heusden