Mieren

mier

U herkent het ongetwijfeld; u komt ‘s morgens de keuken binnen en ziet daar een lange colonne mieren die ergens vanachter een plint of door de kier van een raam hun weg gevonden hebben naar etensresten. Meestal gaat het om zoetigheid die ze ontdekt hebben op het aanrecht, in een keukenkast of misschien zelfs in een niet goed afgesloten afvalemmertje.

Zelf mieren bestrijden?

Enkele tips

  • Bewaar aantrekkelijke (zoete) levensmiddelen in goed afgesloten potten of bussen.
  • Laat ‘s nachts geen vuil vaatwerk staan.
  • Sluit afvalemmers goed af.
  • Verder is het verstandig oude boomstronken en ander rottend hout rondom uw huis te verwijderen.

Wat kunt u zelf doen

Wilt u mieren zelf gaan verdelgen dan is het verstandig dat buitenshuis te doen. Zo voorkomt u dat u binnen bepaalde middelen moet gaan toepassen.

Bestrijdt in de onmiddellijke omgeving van gebouwen

Bestrijdt de mieren vooral in de onmiddellijke omgeving van de gebouwen. Dat kan door de nestingangen te bespuiten of door de nesten open te leggen en te bestuiven met poedervormig insecticide. Ook de toegangswegen tussen nest en huis goed bestuiven.

Pas op met kleine kinderen en huisdieren!

Sommige poeders kunt u ook in water oplossen en dan in de nesten gieten. Tenslotte kunt u werken met lokaasdoosjes. Plaats de lokaasdoosjes zo dicht mogelijk bij de toegangen. Het gebruik daarvan is niet altijd effectief omdat de mieren het lokaas soms niet accepteren.

Welke middelen u ook gebruikt: lees eerst altijd het gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing en volg die aanwijzingen nauwkeurig op.

Onze oplossing voor bestrijding van mieren

Aangeraden wordt om de bestrijding van mieren door een van onze ongediertedeskundigen te laten doen. Met zijn ervaring en kennis weet hij welke bestrijdingsmethode het meest effectief is. Daarnaast wordt er ook altijd voor gezorgd dat de producten op een veilige manier gebruikt worden.

Meer informatie over mieren

Waar bouwen mieren hun nesten expand_more

Tuinmieren komen in heel Nederland voor in diverse soorten. De nesten vindt u in zandgrond en meestal buitenshuis onder straattegels, maar ook onder bijvoorbeeld omgekeerde bloempotten. Een enkele keer komt zo’n nest ook binnenshuis voor wanneer er bijvoorbeeld bovenop is gebouwd. Sommige soorten nestelen zich ook in oud, rottend hout.

In de wintermaanden houdt de kolonie zich meestal tamelijk rustig, maar zodra het voorjaar begint, zie je ze weer verschijnen. Ze zijn altijd op zoek naar voedsel, het liefst suikerhoudende producten.

De hiërarchie van een mierennest expand_more

Mieren leven echt in een soort staat en kennen rangen en standen. De koninginnen leggen de eieren en zijn heel vaak gevleugeld. De werksters zijn de onvruchtbare vrouwelijke exemplaren. Zij bouwen het nest uit, beschermen het en zorgen voor de larven. Het zijn vooral deze werksters die uitzwermen op zoek naar voedsel, tot ver in onze huizen. Mannetjes zijn er meestal alleen gedurende een bepaalde tijd in het jaar. Zij hebben ook vleugels en bevruchten de koninginnen waarna ze sterven.

Hoewel mieren een nuttige taak vervullen in de natuur zorgen zij voor schade zodra ze mensen lastig gaan vallen. Voedsel waar ze op gaan zitten is ongeschikt voor consumptie omdat mieren veel bacteriën bij zich dragen. Met name bij grote aantallen zijn ze beslist hinderlijk en zeer onhygiënisch. De beste bescherming tegen mieren is het weren van deze beestjes uit onze huizen.