Zilvervisjes Ovenvisjes

zilvervisje of ovenvisje

U doet het licht aan in een ruimte en u ziet grijze of bruingrijze beestjes van ongeveer 1 centimeter wegschieten… Dit zijn zilvervisjes of ovenvisjes, diertjes uit eenzelfde familie, maar die elk wel heel andere leefomstandigheden hebben.

Zelf zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes bestrijden?

Enkele tips

Het is belangrijk te weten met wat voor een soort visje u te maken heeft. De leefomstandigheden voor zilver- en ovenvisjes zijn namelijk verschillend, zodat ook de manier waarop u ze kunt bestrijden verschillend is.

zilvervisjes

Leven in vochtige ruimtes en hun menu bestaat voornamelijk uit schimmel en etensresten.

 • Ventileer de ruimten goed
 • Houdt de temperatuur zo laag mogelijk
 • Breng het vochtgehalte omlaag door droogstoken

papiervisjes

Leven in droge warme ruimtes. Hun menu bestaat voornamelijk uit papier.

 • Ventileer de ruimten goed
 • Houdt de temperatuur zo laag mogelijk
 • Breng het vochtgehalte omlaag door droogstoken
 • Verwijder kartonnen dozen en berg uw archieven op in afgesloten kunststof bakken.
 • Let ook op kleding

ovenvisjes

Leven in donkere, warme ruimtes in de buurt van bijv. oven, verwarmingsketels. Komen voornamelijk voor in bedrijven die werken met veel warmte.

 • Verlaag de temperatuur in de ruimten
 • Breng het vochtgehalte omhoog
 • Ventileer de ruimten goed

Wat kunt u zelf doen

In combinatie met bovengenoemde tips kunt u gifvrije vallen plaatsen welke in de handel te koop zijn. Deze vallen kunt u dan plaatsen in de buurt waar u de visjes heeft waargenomen. Ook zijn er voor particulieren diverse insecticiden voor zilver- of papiervisjes te koop. Let op uw veiligheid bij gebruik.

Onze oplossing voor zilver- en ovenvisjes

Milieuvriendelijke bestrijding

Om de zilver-, papiervisjes of ovenvisjes goed te kunnen bestrijden kiezen wij voor een milieuvriendelijke bestrijdingstechniek met gammastralen. Bij deze behandeling worden namelijk géén insecticiden gebruikt en voorkomen we dat er toch nog dieren kunnen achterblijven.

Meer informatie over zilver- en ovenvisjes

Zilvervisjes expand_more

Zilvervisjes komen meestal voor op vochtige plaatsen binnen in huis, bijvoorbeeld bij water- en afvoerleidingen, in aanrechtkastjes en in de badkamer. Maar ook achter plinten, onder vloerbedekking en in boekenkasten kunt u ze vinden. De eieren worden in het voorjaar in groepjes van twee of drie afgezet in scheuren of kieren van houtwerk, waar na drie tot zes weken de larven uit komen.

Onder gunstige omstandigheden kan een zilvervisje wel meer dan 3 jaar leven. Deze insecten kunnen daarom schade en overlast geven door hun grote aantallen, maar ook doordat zij eten van levensmiddelen, waarbij ook bacteriën verspreid worden.

Papiervisjes leven vooral van papier en karton en houden van donkere plekken Vandaar dat je ze vaak tegenkomt in kantoren (kasten) en zolders.

Ovenvisjes expand_more

Ovenvisjes zitten meestal op warme, niet te droge plaatsen met voldoende voedsel binnen bereik, zoals bakkerijen, restaurants, voedselproductielijnen.

De eitjes zetten deze diertjes in groepjes af, en ze zoeken daarvoor meestal scheuren en kieren van hout. De eitjes komen uit na negen dagen tot twee maanden. Na ongeveer een jaar zijn de ovenvisjes volgroeid. De ovenvisjes kunnen ongeveer twee jaar in leven blijven.