Schimmel, zwam en houtrot

schimmels

Zwarte plekken op uw muren in huis? Waarschijnlijk heeft u last van de zwarte schimmel. Deze komt het vaakst voor in donkere, vochtige ruimtes zoals een badkamer.

Bruine of gelige plakken? Dat kan de huiszwam of kelderzwam zijn.

Als u last heeft van houtrot is dat in feite ook een aantasting door een schimmel, of zwam.

Zelf schimmel of houtrot bestrijden?

Het bestrijden van zwammen is specialistisch werk. De door de overheid goedgekeurde bestrijdingsmiddelen mogen alleen door hiervoor gediplomeerde mensen worden gebruikt. Voordat er herstel werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd moet een zwambestrijding plaats vinden. Als u twijfelt, neem gerust contact met ons op. Wij voeren voor u een vrijblijvende inspectie uit.

In de webshop is wél een middel beschikbaar om preventief te behandelen.

Onze oplossing voor houtrot, zwammen en schimmel

De bestrijding van houtrot en schimmel is zo complex dat we u aanraden deze bestrijdingen door een van onze ongediertedeskundigen te laten uitvoeren.

  • Door ervaring en kennis weet onze ongediertedeskundige welke bestrijdingsmethode het meest effectief zal zijn voor uw probleem.
  • We zijn goed op de hoogte van de geldende regels om de producten op een veilige manier te gebruiken zodat we uw omgeving veilig houden.

Meer informatie over schimmels, zwammen en houtrot

Schimmel of zwam – ontstaan en bestrijding expand_more

Zwam is een verzamelnaam voor alle houtaantastende schimmels. Wanneer u verrot hout ziet, is dat een vorm van zwam. Hout rot niet uit zichzelf door bijvoorbeeld ouderdom. Houtrot ontstaat doordat het hout wordt aangetast door een houtrotverwekkende schimmel. Meestal is de oorzaak de aanwezigheid van vocht.

De meest voorkomende zwammen zijn de huiszwam, de kelderzwam en de poriënzwam. Al deze soorten zwammen veroorzaken bruine rot. Een andere soort zwam, het elfenbankje, veroorzaakt witte rot.

Lekkage vaak oorzaak schimmels of zwam

Lekkages zorgen op de meeste plaatsen die wij in de praktijk tegen komen voor de oorzaak van het probleem. In kruipruimtes zijn de oorzaken meestal vocht, achtergelaten karton of bouwmaterialen. Dit zijn voedingsbronnen voor de zwam. Een goede ventilatie ontbreekt hier meestal ook. Slecht isolatie materiaal kan ook al een oorzaak zijn van zwammen in de kelder.

Optrekkend vocht via muren tegengaan

Vochtige muren, los zittend stucwerk; dit is een teken dat uw muren vochtig zijn. Om optrekkend vocht via de muren tegen te gaan injecteren we de binnenmuren van uw huis met een silaan (watergas). De toevoer van water wordt hiermee stop gezet zodat de muren droog blijven. Voor meer informatie mail of bel ons.

Hoe ontstaat houtrot expand_more

De grote boosdoener van houtrot is vocht en het klimaat speelt daarnaast een grote rol. Wanneer er meer vocht in het hout komt dan er uit gaat, neemt het vochtgehalte in het hout toe.

Wanneer het houtvochtgehalte meer dan 20% is loopt hout al een groot risico op vorming van houtrot. Dit verergert bij een luchtvochtigheid boven de 65 %, een omgevingstemperatuur van ongeveer 23 graden en een slechte ventilatie. Deze factoren scheppen namelijk een klimaat waarin schimmels uitermate goed gedijen.

De houtrot verwekkende schimmels produceren enzymen, cellulasen en of liginasen. Deze zorgen voor afbraak van cellulose en of ligine in de celwanden van het hout. Hierdoor wordt het hout aangetast en kan het voor grote schade zorgen.

Houtrot herstellen met Epoxy-techniek expand_more

Wanneer het houtwerk en houten constructiedelen van woning en gebouwen zijn aangetast en verzwakt, kunnen wij dit herstellen met ‘Epoxy-techniek’, ook wel polymeerchemisch houtherstel genoemd. We verwijderen het aangetaste hout en we storten dit aan met een epoxy.

De draagkracht en het originele hout wordt behouden. Denk hierbij aan balken en spanten in monumentale gebouwen, maar ook aan oude kozijnen en dorpels. Dit is werk voor een specialist. Bel of mail voor meer informatie of een vrijblijvende inspectie.