Motten

mot

Denkt u motten in uw huis te hebben? Motten -eigenlijk de larven daarvan- laten zich niet zo maar zien.. Motten vangen met lokdozen en mottenvallen is goed mogelijk. Maar vaak blijkt toch dat er meerdere middelen ingezet moeten worden.

Zelf mottenlarven bestrijden?

Enkele tips

  • Houdt kleding schoon
  • Lucht regelmatig de ruimtes waarin uw kleding is opgeborgen
  • Hang de kleding niet te dicht op elkaar
  • Wanneer u kleding opslaat, gebruik dan goed sluitende zakken, kisten of kasten.

De kleermot is de meest bekende en ook meest gevreesde soort mot. Dit is namelijk de mot die de schade aan onder andere wollen kleding en huiden veroorzaakt. Vaak denkt men te kunnen volstaan met het doodslaan van de kleine motjes  (7-8 mm, spanwijdte 11-17 mm). Maar dat is veruit onvoldoende om schade door vraat door de kleermot te voorkomen. Het is namelijk niet de volwassen mot die voor de schade zorgt, maar de larve van deze mot.

Wat kunt u zelf doen

Wanneer u zelf de mottenlarven wil bestrijden zijn er diverse lokmiddelen en mottenvallen in de handel. Deze kunt u plaatsen in ruimtes waarin u de mottenlarven vermoedt.

Wanneer de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren behandeld te worden. Hiervoor dient een bestrijdingsmiddel gebruikt te worden.

Wanneer er met bestrijdingsmiddelen gewerkt gaat worden is het aan te bevelen een vakman in te schakelen. U kunt het mogelijk, na lezen van de gebruiksaanwijzing wel zelf, maar het blijven bestrijdingsmiddelen, die gevolgen voor de gezondheid met zich mee kunnen brengen.

Onze oplossing voor bestrijding van de mottenlarve

Wanneer u uitgebreide schade vermoedt, zijn vallen niet voldoende en zullen er bestrijdingsmiddelen ingezet moeten gaan worden.

Gezien de complexiteit van de bestrijding van motten is het verstandig om dan een van onze gediplomeerde ongediertebestrijders uw huis te laten behandelen.

Wij voeren een naden en kierenbehandeling uit met een product dat 4 tot 6 weken werkzaam is. Hierdoor wordt de cyclus gestopt en zal de overlast snel over zijn.

Meer informatie over motten

De kleermotten of pelsmotten zijn kleine motjes van ongeveer 7-8 mm, hun spanwijdte is 11-17 mm.

De larve van de kleermot is ca. 1 cm. lang en is vuilwit van kleur. De eitjes worden door de wijfjes in de periode juli/augustus afgezet. Ze leggen ongeveer 50 tot 100 eitjes. Hierbij heeft zij een voorkeur voor vouwen van kleding, tapijtharen, huiden, kamgaren en vilt. Uit deze eitjes komen de larven tevoorschijn die vrijwel onmiddellijk een cocon spinnen en daarin verpoppen. Eind maart komt de volwassen mot vrij.

Bij kamertemperatuur ontwikkelt deze nieuwe generatie zich binnen 3 maanden (4 generaties per jaar), maar zelfs in onverwarmde ruimten ontwikkelen zich 2 generaties per jaar. Het hele jaar door dus kan de mot, in de verschillende stadia van ontwikkeling, in het huis worden aangetroffen.