Houtworm

Houtworm bestrijden

Ziet u ook wel eens hoopjes stof liggen op een balk of plank? Ongedierte in huis worden door onze specialisten professioneel verwijderd. De meest bekende houtaantaster is ongetwijfeld de larve van de gewone houtworm kever.

De larven van deze houtworm boren zich direct na de overgang van ei tot larve in het hout, waar ze gangen boren met een diameter van 0,5 millimeter. De diameter van de boorgangen neemt toe naarmate de larven ouder worden. 

 

Houtworm

De houtworm is een larve die zich in het hout bevind en schade aan balken, daken, vloeren en andere houten constructies toebrengt. Met de houtworm worden alle in het hout levende larven bedoeld. In de meeste gevallen komt deze larve van de houtwormkever of van de doodsklopper.

De voorkeur van de houtworm larve gaat meestal uit naar zacht hout en dan met name spinthout. De houtworm is te herkennen aan de aanwezigheid van boormeel of zaagsel in de buurt van het hout. Daarnaast zitten er ook vaak kleine, ovale gaatjes in het hout. Dit zijn de vliegopeningen van de houtworm kever.

De kever wordt ongeveer 3 tot 4 millimeter lang, maar is ondanks dat een van de beruchtste en schadelijkste soorten. Het dekschild van de houtwormkever is bruin van kleur, licht behaard en heeft vele rijen met kleine putjes die lijken op groeven. Het halsschild van de kever is erg groot en beschermt ook de kop.

De bonte knaagkever wordt ongeveer 6 tot 8 millimeter lang, en is dus aanzienlijk groter dan de gewone houtwormkever. De kever is bruin van kleur en heeft een zeer fijne, geelrode beharing op zijn dekschilden. Daarbij heeft de grote houtwormkever geen rijen met kleine putjes of groeven in tegenstelling tot de gewone houtwormkever. Wel heeft de kever ook een groot halsschild waardoor ze een beide een ‘gedrongen’ uiterlijk hebben.

De larve van de grote houtworm heeft een voorkeur voor eikenhout, maar wordt ook wel op andere loofhoutsoorten aangetroffen. De larve is wit van kleur, heeft een C-vormig gekromd lichaam en kan maximaal 11 millimeter lang worden. In tegenstelling tot de gewone houtwormen, die vooral het spinthout eten, eet deze knaagkever het kernhout op. Daardoor is vaststelling lastiger, en de schade veel ingrijpender.

 

Levenscyclus

Over het algemeen komen in het begin van de lente de volwassen kevers uit het hout tevoorschijn. De houtwormkevers boren zich een weg naar buiten door middel van een klein ovaal gaatje. Direct nadat ze uit het hout zijn gekropen gaan ze opzoek naar een partner om te paren. De ovale uitvlieggaatjes zijn ongeveer 2 tot 3,5 milliliter groot. Het zaagsel of boormeel wat de kever achterlaat is licht van kleur en heeft een korrelige structuur.

De kevers leggen, net zoals de boktorkever, de eitjes in kieren en spleetjes van het hout. De voornaamste reden van bestaan van de kever is de voortplanting. Zodra de eitjes uitkomen, nestelen de houtwormlarven zich direct in het hout. Hier kunnen ze soms wel 3 tot 4 jaar aan het hout knagen totdat ze zich een uitweg naar buiten zoeken. Nadat de kever weer uitvliegt zal het proces weer opnieuw beginnen en zich steeds verder uitbreiden. Het is dus van groot belang om deze levenscyclus te onderbreken zodat de schadelijke aantastingen van de larven gestopt worden. 

Bestrijding

Houtworm bestrijden en verwijderen is een vak apart. Daarom is het raadzaam een specialist in te schakelen in de volgende omstandigheden: hoopjes boormeel zijn zichtbaar, aantasting van spinthout van eiken en zacht hout van de populier en de iep, diverse andere houtsoorten worden ook aangetast. Deze aantasting komt vaak voor in vochtig en klam hout in stallen of zolders. Houtworm bestrijden en verwijderen is onze specialiteit. Maar ook voor bestrijding van boktor kunt u bij ons terecht.

In de periode mei – september ontpoppen de houtwormen zich tot kevers. Deze kevers gaan paren, waarna de vrouwtjes 20 tot 40 eitjes leggen. De totale duur van de ontwikkeling van ei tot volwassen insect is ongeveer 1 tot 3 jaar. De gewone houtwormkever tast zowel loof- als naaldhout aan, meubels, houten vloeren en gebouwen. De schade kan soms zo enorm groot zijn, dat de draagkracht van het aangetaste hout aanzienlijk vermindert wordt. Neem daarom direct contact met ons op als u vermoedt dat er houtwormen actief zijn. Wij zullen deze dan professioneel aanpakken en verwijderen.

Wij zijn als een van de eerste in Nederland gecertificeerd voor ‘Adviseur Houtbescherming’. U krijgt 10 jaar garantie op het behandeld hout! Wij helpen u graag verder. 

Bekijk ook onze pagina met veel gestelde vragen over houtworm

 

bestrijding van de houtworm door de specialist Ongediertebestrijding Midden-Brabant
Voor advies ter plaatse Ongediertebestrijding Midden-Brabant

 

Klik en bel ons direct!