Categorieën
Wespen

Help, wespen in mijn spouwmuur !

We worden in de periode april – juni vaak gebeld met de vraag of we een wespennest kunnen bestrijden dat zich in de spouwmuur van een huis bevindt. In deze periode is een beginnend wespennest gebouwd en gaan de inmiddels ontwikkelde werkster wespen op zoek naar materialen en voedsel.

Waar bouwen wespen hun nest

Wespen bouwen hun nest het liefst op moeilijk bereikbare plaatsen zoals onder struiken, bijvoorbeeld in oude muizenholletjes. En natuurlijk is een hoge plaats ook een ideale plek om een nest uit te bouwen. Daarom zullen er ook vaak wespennesten in een spouwmuur of onder de dakpannen zitten. Als ingang voor hun nest hebben de wespen maar een heel kleine opening nodig. Als daarachter een grotere ruimte zit, zoals in een spouwmuur, kunnen ze grote nesten bouwen, tot wel 5.000 wespen.

Wespennest laten zitten?

Heeft u een wespennest in uw spouwmuur ontdekt, of misschien binnenshuis op bijvoorbeeld uw zolder? Dan is het niet verstandig het wespennest te laten zitten, omdat de wespen in uw huis kunnen gaan rondvliegen en kruipen en u er misschien per ongeluk op gaat staan. De gevolgen laten zich raden….

Zit het wespennest in uw tuin op een achteraf plekje? Misschien kunt u dan overwegen het nest met rust te laten. Maar op een plek in de buurt van uw terras of bij de speeltoestellen van uw kinderen is het zeker af te raden het nest te laten zitten.

Tip: Ga niet tuinieren in de buurt van het nest, want wespen verdedigen hun nest heel fel en zullen u aanvallen.

Voorkomen dat wespen zich nestelen in spouwmuur

Om een wespennest te voorkomen in uw spouwmuur, kunt u de zogenaamde bijenbekjes in de stootvoegen (laten) plaatsen.

Zelf een wespennest uit uw spouwmuur verwijderen?

We raden u af zelf aan de slag te gaan om een wespennest te verwijderen, maar wilt u tóch zelf aan de slag dan kunt u meer informatie en tips nalezen op onze pagina Wespennest ontdekt?