Categorieën
Wespen

Help, wespen in mijn spouwmuur !

We worden in de periode april – juni vaak gebeld met de vraag of we een wespennest kunnen bestrijden dat zich in de spouwmuur van een huis bevindt. In deze periode is een beginnend wespennest gebouwd en gaan de inmiddels ontwikkelde werkster wespen op zoek naar materialen en voedsel.

Waar bouwen wespen hun nest

Wespen bouwen hun nest het liefst op moeilijk bereikbare plaatsen zoals onder struiken, bijvoorbeeld in oude muizenholletjes. En natuurlijk is een hoge plaats ook een ideale plek om een nest uit te bouwen. Daarom zullen er ook vaak wespennesten in een spouwmuur of onder de dakpannen zitten. Als ingang voor hun nest hebben de wespen maar een heel kleine opening nodig. Als daarachter een grotere ruimte zit, zoals in een spouwmuur, kunnen ze grote nesten bouwen, tot wel 5.000 wespen.

Wespennest laten zitten?

Heeft u een wespennest in uw spouwmuur ontdekt, of misschien binnenshuis op bijvoorbeeld uw zolder? Dan is het niet verstandig het wespennest te laten zitten, omdat de wespen in uw huis kunnen gaan rondvliegen en kruipen en u er misschien per ongeluk op gaat staan. De gevolgen laten zich raden….

Zit het wespennest in uw tuin op een achteraf plekje? Misschien kunt u dan overwegen het nest met rust te laten. Maar op een plek in de buurt van uw terras of bij de speeltoestellen van uw kinderen is het zeker af te raden het nest te laten zitten.

Tip: Ga niet tuinieren in de buurt van het nest, want wespen verdedigen hun nest heel fel en zullen u aanvallen.

Voorkomen dat wespen zich nestelen in spouwmuur

Om een wespennest te voorkomen in uw spouwmuur, kunt u de zogenaamde bijenbekjes in de stootvoegen (laten) plaatsen.

Zelf een wespennest uit uw spouwmuur verwijderen?

We raden u af zelf aan de slag te gaan om een wespennest te verwijderen, maar wilt u tóch zelf aan de slag dan kunt u meer informatie en tips nalezen op onze pagina Wespennest ontdekt?

Categorieën
Wespen

Welke wespensoorten hebben we in Nederland

In dit artikel beschrijven we voor u de meest voorkomende wespensoorten in Nederland die in sociale groepen leven. Zo een wespenvolk bestaat uit 1 koningin en haar werksters en kan gemakkelijk uitgroeien tot 5.000 insecten.

Duitse wesp

foto: Ad Bakker

Franse veldwesp

pixabay.com/gwendoline

Gewone wesp

Aziatische hoornaar

Europese hoornaar

foto: Hans Bijstra

Duitse wesp

Agressief?

De Duitse wesp is een zeer algemeen voorkomende wespensoort in Nederland. Zij bouwen hun nesten graag op moeilijk bereikbare plaatsen en verdedigen hun nest zeer agressief.

Herkennen Duitse wesp

Lijkt zeer veel op de Gewone wesp, maar is iets kleiner van stuk. Ook heeft de Duitse wesp een andere tekening op haar kop, namelijk drie stippen voor op haar hoofd. Op het achterlijf heeft ze losstaande stippen staan.

Overlast voor mens

In het begin van het seizoen zal er weinig overlast zijn, of het nest moet gebouwd zijn op plaatsen dicht bij de mens in de buurt. In dat geval is het raadzaam het nest te laten ruimen.

Later in het seizoen, rond juli-augustus zijn de larven uitgekomen en gaan de wespen op zoek naar zoetigheid en zullen ze zeker voor overlast kunnen zorgen. Lees hierover meer op pagina Wespennest ontdekt.

terug naar overzicht

Franse veldwesp

Agressief?

De Franse veldwesp is niet agressief, maar zal wel steken als ze zich bedreigd voelt. Deze wesp verspreidt zich de afgelopen jaren steeds meer in Nederland.

Herkennen Franse veldwesp

De Franse veldwesp is qua lengte ongeveer even groot als de Duitse wesp, maar is platter en slanker van vorm. Bovendien is deze wesp tijdens het vliegen te herkennen omdat ze dan de achterpootjes laat hangen.

Overlast voor mens

Franse veldwespen bouwen kleine nesten maar wel meerdere nesten bij elkaar. Wanneer het nest niet te dicht bij de leefomgeving van de mens is gebouwd, zal er geen overlast zijn van deze wesp.

Franse wespen zijn niet geïnteresseerd in zoetigheid, dus ook als het seizoen ten einde loopt, zult u geen last krijgen van deze wesp.

terug naar overzicht

Gewone wesp

Agressief?

De Gewone wesp is waarschijnlijk een vande meest voorkomende wespensoorten in Nederland. Zij bouwen hun nesten, net als de Duitse wesp, graag op moeilijk bereikbare plaatsen en verdedigen hun nest agressief.

Herkennen Gewone wesp

De Gewone wesp en Duitse wesp lijken erg veel op elkaar. Maar de Gewone wesp heeft aan de voorzijde van haar kop een doorgetrokken streep die lijkt op een anker. Op haar achterlijf heeft ze stippen staan die altijd “vast” zitten aan de zwarte banden.

De lengte van de Gewone wesp is groter dan de Duitse wesp, tot ongeveer 2cm.

Overlast voor mens

Net als met de Duitse wesp zal er in het begin van het seizoen weinig overlast zijn. Is het nest gebouwd in bijvoorbeeld de spouwmuur of onder de nok van het dak, dan is het wél raadzaam het nest zo snel mogelijk te laten ruimen.

Later in het seizoen, zo rond juli-augustus wanneer de larven zijn uitgekomen gaan de wespen op zoek naar zoetigheid en zullen ze zeker voor overlast kunnen zorgen. Lees hierover meer op pagina Wespennest ontdekt.

terug naar overzicht

Aziatische hoornaar

Agressief?

De Aziatische hoornaar is -in tegenstelling tot de Europese variant- zeer agressief wanneer zij zelf of haar nest belaagd wordt. Pas dus op met deze soort en verstoor ze niet!

Herkennen Aziatische hoornaar

Wat opvalt aan de Aziatische hoornaar is de grootte van het dier – ongeveer 2,5 cm en de grootte van de kop in vergelijking met andere wespen. De kop is oranje-rood. Ze heeft een zwart lijf en het uiteinde van de poten zijn duidelijk geel.

Overlast voor mens

De Aziatische hoornaar is zeer agressief en alleen al daarvoor is het verstandig om een ontdekt nest te laten verwijderen. Ga niet zelf aan de slag bij deze soort! De Aziatische hoornaar is bovendien een uitheemse soort en hiervoor bestaat een bestrijdingsplicht.

Niet alleen voor de mens zorgt deze soort voor overlast: Het is bekend dat Aziatische hoornaars in groepen op bijen jagen en ze kunnen binnen heel korte tijd een compleet bijenvolk uitmoorden. Bijen zijn een beschermde diersoort.

terug naar overzicht

Europese hoornaar

Agressief?

In tegenstelling tot de Aziatische soort is de Europese hoornaar een soort GVR, een Grote Vriendelijke Reus. In principe mijden ze een menselijke omgeving en zullen alleen agressief worden wanneer hun nest wordt bedreigd. De nesten zijn kleiner dan van gewone wespen, tot ongeveer 1.000 hoornaars. De nesten worden meestal hoog in bomen gebouwd en dan voornamelijk in zomereiken en populieren.

Herkennen Europese hoornaar

Van de wespensoorten in Nederland is de Europese hoornaar de grootste wespensoort die we hebben. Ze worden tot 3,5 cm groot en kunnen daarom nogal bedreigend overkomen, waarvoor geen reden is.

Hun kop is oranje/rood en de poten bruin van kleur. De kleur van het lijf kan variëren.

Overlast voor mens

De hoornaar blijft het liefst uit de buurt van mensen. Maar ze kan wel gemeen steken. De steken zijn minder giftig dan van gewone wespen, maar door de grote angel kan de steek wel zeer pijnlijk zijn.

De hoornaar gaat niet op zoek naar zoetigheid, ze leven van plantensappen. Voor de larven vangen ze insecten (ook wespen). Op uw terras zult u daarom van hen geen overlast ondervinden.

terug naar overzicht