Categorieën
Bedrijven Insecten overig

Veel vliegen in huis, hoe komt dat

Voorjaar, en opeens zitten er veel vliegen in huis en voor de ramen. Waar komen die ineens vandaan?

Laten we kijken wat er aan de hand kan zijn met zo veel vliegen en wat je er aan kan doen.

Hoe komen zo veel vliegen in huis?

Zeer waarschijnlijk gaat het om (brom)vliegen (Pollenia rudis), ook wel kluster- of clustervliegen genoemd, die in het najaar al in uw woning of gebouw zijn gekropen. Ze hebben maar kleine kiertjes nodig om binnen te komen en zoeken er een schuilplaats waar ze soms in grote groepen bij elkaar overwinteren. Omdat ze in de zomer het liefst buiten leven, zoeken ze in het voorjaar een weg terug naar buiten.

Meer lezen over de clustervlieg?

Een professional inschakelen

Wanneer grote aantallen vliegen in je huis of gebouw zitten is het verstandig een professionele plaagdierbeheerser in te schakelen. Het is haast niet mogelijk om grote aantallen zelf afdoende te bestrijden.

Wat kun je er zelf aan doen?

Wegvangen

Zijn de aantallen vliegen niet zo groot, dan kunt u met diverse middelen de vliegen wegvangen

  • Als de vliegen net tevoorschijn komen zijn ze nog erg traag. Daardoor kunt u ze met een stofzuiger gemakkelijk wegvangen.
  • Een andere mogelijkheid is een vliegenval. Er zijn diverse soorten vliegenvallen welke u binnenshuis in kunt zetten. Eenvoudige houders met lokstof of de wat duurdere elektronische vliegenvangers vangen de insecten weg. In de webshop vindt u een overzicht van de mogelijkheden.

Voorkomen

Natuurlijk is de beste manier om te voorkomen dat de klustervliegen in uw huis of gebouw komen. Vooral omdat klustervliegen geneigd zijn elk seizoen terug naar hun oude onderkomen te gaan.

  • Zorg dat toegangswegen tot de overwinterplaats dicht zijn. Kieren en naadjes goed afdichten, want de vliegen hebben maar een paar millimeter ruimte nodig.
  • Als het niet mogelijk is om alles goed af te dichten kun je eventueel gebruik maken van een insectenpoeder dat je bij de naden aanbrengt. Dit insectenpoeder zorgt ervoor dat insecten die op de kieren gaan zitten doodgaan en andere insecten er niet meer gaan zitten.

Wat zijn clustervliegen?

Clustervliegen zijn 5-12 mm lange, bruingrijze vliegen en familie van de bromvlieg. De Latijnse naam is Pollenia rudis. Ze leven buiten en leggen hun eitjes (gelukkig voor ons 😉 ) ook buiten.

Clustervliegen leven van nectar en bijvoorbeeld vruchtensappen en ontlasting.
Afhankelijk van de seizoensomstandigheden zorgen ze voor 3 tot 4 generaties per jaar. De langwerpige witte eitjes worden afgezet op regenwormen of in de buurt van verse “pierenhoopjes”. Na enkele dagen komen de eitjes uit, waarna de made op zoek gaat naar een gastheer: de regenworm. Deze wordt van binnenuit opgegeten door de made waarna de made zich gaat verpoppen in de grond.

Wanneer het in het najaar kouder wordt zoeken de vliegen een overwinterplaats in bijvoorbeeld holle bomen of in gebouwen. De clustervliegen hebben een voorkeur voor hoge gebouwen waar ze in grote aantallen bij elkaar kunnen overwinteren.

Wanneer de temperaturen weer stijgen – of de temperaturen in het gebouw stijgen- worden de vliegen wakker en gaan op zoek naar de buitenlucht om hun cyclus weer opnieuw te beginnen.

Vaak keren de clustervliegen in de herfst weer terug naar hun vorige onderkomen. Het is niet bekend waarom dat gebeurt.