In dit artikel beschrijven we voor u de meest voorkomende wespensoorten in Nederland die in sociale groepen leven. Zo een wespenvolk bestaat uit 1 koningin en haar werksters en kan gemakkelijk uitgroeien tot 5.000 insecten.
Duitse wesp
foto: Ad Bakker
Franse veldwesp
pixabay.com/gwendoline
Gewone wesp
Aziatische hoornaar
Europese hoornaar
foto: Hans Bijstra
Duitse wesp
Agressief?
De Duitse wesp is een zeer algemeen voorkomende wespensoort in Nederland. Zij bouwen hun nesten graag op moeilijk bereikbare plaatsen en verdedigen hun nest zeer agressief.
Herkennen Duitse wesp
Lijkt zeer veel op de Gewone wesp, maar is iets kleiner van stuk. Ook heeft de Duitse wesp een andere tekening op haar kop, namelijk drie stippen voor op haar hoofd. Op het achterlijf heeft ze losstaande stippen staan.
Overlast voor mens
In het begin van het seizoen zal er weinig overlast zijn, of het nest moet gebouwd zijn op plaatsen dicht bij de mens in de buurt. In dat geval is het raadzaam het nest te laten ruimen.
Later in het seizoen, rond juli-augustus zijn de larven uitgekomen en gaan de wespen op zoek naar zoetigheid en zullen ze zeker voor overlast kunnen zorgen. Lees hierover meer op pagina Wespennest ontdekt.
terug naar overzicht
Franse veldwesp
Agressief?
De Franse veldwesp is niet agressief, maar zal wel steken als ze zich bedreigd voelt. Deze wesp verspreidt zich de afgelopen jaren steeds meer in Nederland.
Herkennen Franse veldwesp
De Franse veldwesp is qua lengte ongeveer even groot als de Duitse wesp, maar is platter en slanker van vorm. Bovendien is deze wesp tijdens het vliegen te herkennen omdat ze dan de achterpootjes laat hangen.
Overlast voor mens
Franse veldwespen bouwen kleine nesten maar wel meerdere nesten bij elkaar. Wanneer het nest niet te dicht bij de leefomgeving van de mens is gebouwd, zal er geen overlast zijn van deze wesp.
Franse wespen zijn niet geïnteresseerd in zoetigheid, dus ook als het seizoen ten einde loopt, zult u geen last krijgen van deze wesp.
terug naar overzicht
Gewone wesp
Agressief?
De Gewone wesp is waarschijnlijk een vande meest voorkomende wespensoorten in Nederland. Zij bouwen hun nesten, net als de Duitse wesp, graag op moeilijk bereikbare plaatsen en verdedigen hun nest agressief.
Herkennen Gewone wesp
De Gewone wesp en Duitse wesp lijken erg veel op elkaar. Maar de Gewone wesp heeft aan de voorzijde van haar kop een doorgetrokken streep die lijkt op een anker. Op haar achterlijf heeft ze stippen staan die altijd “vast” zitten aan de zwarte banden.
De lengte van de Gewone wesp is groter dan de Duitse wesp, tot ongeveer 2cm.
Overlast voor mens
Net als met de Duitse wesp zal er in het begin van het seizoen weinig overlast zijn. Is het nest gebouwd in bijvoorbeeld de spouwmuur of onder de nok van het dak, dan is het wél raadzaam het nest zo snel mogelijk te laten ruimen.
Later in het seizoen, zo rond juli-augustus wanneer de larven zijn uitgekomen gaan de wespen op zoek naar zoetigheid en zullen ze zeker voor overlast kunnen zorgen. Lees hierover meer op pagina Wespennest ontdekt.
terug naar overzicht
Aziatische hoornaar
Agressief?
De Aziatische hoornaar is -in tegenstelling tot de Europese variant- zeer agressief wanneer zij zelf of haar nest belaagd wordt. Pas dus op met deze soort en verstoor ze niet!
Herkennen Aziatische hoornaar
Wat opvalt aan de Aziatische hoornaar is de grootte van het dier – ongeveer 2,5 cm en de grootte van de kop in vergelijking met andere wespen. De kop is oranje-rood. Ze heeft een zwart lijf en het uiteinde van de poten zijn duidelijk geel.
Overlast voor mens
De Aziatische hoornaar is zeer agressief en alleen al daarvoor is het verstandig om een ontdekt nest te laten verwijderen. Ga niet zelf aan de slag bij deze soort! De Aziatische hoornaar is bovendien een uitheemse soort en hiervoor bestaat een bestrijdingsplicht.
Niet alleen voor de mens zorgt deze soort voor overlast: Het is bekend dat Aziatische hoornaars in groepen op bijen jagen en ze kunnen binnen heel korte tijd een compleet bijenvolk uitmoorden. Bijen zijn een beschermde diersoort.
terug naar overzicht
Europese hoornaar
Agressief?
In tegenstelling tot de Aziatische soort is de Europese hoornaar een soort GVR, een Grote Vriendelijke Reus. In principe mijden ze een menselijke omgeving en zullen alleen agressief worden wanneer hun nest wordt bedreigd. De nesten zijn kleiner dan van gewone wespen, tot ongeveer 1.000 hoornaars. De nesten worden meestal hoog in bomen gebouwd en dan voornamelijk in zomereiken en populieren.
Herkennen Europese hoornaar
Van de wespensoorten in Nederland is de Europese hoornaar de grootste wespensoort die we hebben. Ze worden tot 3,5 cm groot en kunnen daarom nogal bedreigend overkomen, waarvoor geen reden is.
Hun kop is oranje/rood en de poten bruin van kleur. De kleur van het lijf kan variëren.
Overlast voor mens
De hoornaar blijft het liefst uit de buurt van mensen. Maar ze kan wel gemeen steken. De steken zijn minder giftig dan van gewone wespen, maar door de grote angel kan de steek wel zeer pijnlijk zijn.
De hoornaar gaat niet op zoek naar zoetigheid, ze leven van plantensappen. Voor de larven vangen ze insecten (ook wespen). Op uw terras zult u daarom van hen geen overlast ondervinden.
terug naar overzicht