wespen bestrijding door Ongediertebestrijding Midden-Brabant

Wespen

Behalve dat wespen erg vervelend kunnen zijn en soms zelfs gevaarlijk, zijn het zeer nuttige insecten. Ze verdelgen andere schadelijke dieren en ruimen dode insecten op. Daarnaast brengen ze ook nog stuifmeel over. Toch vinden wij mensen deze dieren hinderlijk en angstaanjagend. We zijn bang dat ze ons steken, hoewel ze dat alleen maar uit verdediging doen.

De wespen die ons het leven zuur kunnen maken zijn vooral de Duitse wesp, genaamd Paravespula germanica F.. Ook is een veel voorkomende wesp de ‘gewone’ wesp, genaamd Paravespula vulgaris L.. Ze leven in wespenvolken met soms wel vijfduizend of meer individuen.

Wanneer een wesp in het nauw gebracht wordt of wanneer het wespennest wordt verstoord, kunnen ze tot steken overgaan. Het gif wat ze dan inspuiten bevat een zeer irriterende stof die meestal ongeveer twee dagen lang een ontsteking kan veroorzaken in de omringende huid. Daarnaast kan er overgevoeligheid bij mensen ontstaan, waardoor de reactie veel heftiger kan zijn.

Een koningin wordt in het najaar bevrucht en overwintert op een beschutte plaats in gebouwen of onder de grond. In de lente komt zij weer tevoorschijn en zal zij beginnen met het maken van een wespennest. Deze wordt meestal op een beschutte plaats -denk hierbij aan schuren, muurholten, spouwmuren, onder het dak en dergelijke- gebouwd. Ook komt het voor dat wespen zich in de grond nestelen.

Zodra de eerste wespen uitkomen nemen zij het werk van de koningin over. De koningin beperkt zich vanaf dan alleen nog maar tot het leggen van eitjes. Aan het einde van de zomer kan een wespennest meer dan 20.000 wespen herbergen.  

 

Gewone en Duitse wesp

De meest bekende wesp in Nederland is de gewone wesp. De wesp is ongeveer 17 tot 20 millimeter groot en is zwart geel van kleur. Hij lijkt erg veel op de Duitse wesp.

De gewone wesp bouwt haar nest op donkere en verborgen plaatsen. Denk hierbij aan ondergronds, in verlaten muizenholletjes of bovengronds onder daken, holle muren en andere plaatsten die beschut zijn.

Voor het bouwen van het nest wordt meestal sterk verrot, broos hout gebruikt. Onder gunstige omstandigheden kan het nest een doorsnede van 50 centimeter tot wel één meter bereiken. 

Een kolonie van de gewone wesp kan zich wel uitbreiden tot zevenduizend individuen. Het nest en vooral de ingang van het nest worden fel verdedigd tegen vijanden en indringers.

De gewone wesp bezoekt ook vaak terrasjes en bakkerijen op zoek naar voedsel en zoetigheden. De wesp wordt als zeer lastig beschouwd en vooral in de maanden augustus en september zal men veel last ondervinden van deze wesp. In deze periode zit het werk voor de koningin erop en zullen ze meer agressief zijn jegens mensen. 

De Duitse wesp behoort tot de papierwespen en heeft, net als vele ander soorten, een overwegend zwarte kleur met gele vlekken en strepen. De nesten van deze  wespen worden gemaakt van houtvezels zodat het nest een papierachtige textuur heeft.

De Duitse wesp leeft hoofdzakelijk van andere insecten. Het grootste deel van het jaar spelen ze een zeer nuttige rol door plantenetende insecten op te ruimen. Echter zoekt de Duitse wesp in de zomermaanden en in de herfst , naar zoetigheden. Hierdoor wordt hij door mensen die aan het genieten zijn van het mooie weer gezien als plaaginsect.

De Duitse wesp verdedigt het nest fel waardoor het opruimen beter aan een professioneel verdelgingsbedrijf overgelaten kan worden. 

Net als andere papierwespen kan de Duitse wesp pijnlijk steken doordat de vrouwtjes, die het talrijkst zijn en het gehele jaar voorkomen, een angel hebben.

Wespennest

Een wespennest bestaat uit een volk met een koningin en een aantal werksters. Een volk leeft maar één jaar en sterft aan het begin van de winter zodra het gaat vriezen. Aan het eind van de zomer, in augustus of september, worden er uit enkele tientallen bevruchte eitjes koninginnen en uit onbevruchte eitjes mannetjes geboren. De koninginnen larven krijgen speciaal hormoonrijk voedsel waardoor uit gewoon bevruchte eitjes koninginnen ontstaan.

Na paring met meerdere mannetjes overwinteren de jonge koninginnen in scheuren, vermolmd hout, onder de schors van een boom, onder mos of op andere beschutte plaatsen, zoals in schuren, muurholten, spouwmuren of onder een dak.

De koningin kan in haar winterslaap probleemloos bevriezen en ontwaakt pas als zij boven een bepaalde temperatuur komt die pas in het voorjaar wordt bereikt. In het voorjaar bouwt de jonge koningin een nieuw nest. De tamelijk grote wespen (20 millimeter) die in het vroege voorjaar te zien zijn, zijn dus altijd de jonge koninginnen.

Na 7 tot 10 dagen komt de pootloze larve uit het eitje. De larve groeit één tot twee weken en gaat zich dan verpoppen. Na één à twee weken komt uit de pop de volwassen wesp. Hieruit komen ongeveer een maand na de bouw van het nest de eerste werksters, die voedsel gaan zoeken en het nest verder uitbouwen. De werksters zijn 10 tot 15 millimeter lang. De koningin verlaat nu het nest niet meer en legt alleen nog maar eitjes.

De nesten worden gebouwd in verlaten muizennesten, in de grond, in schuren, muurholten, spouwmuren of onder een dak. Een afgebouwd nest heeft gemiddeld een doorsnede van 20-35 centimeter en een wanddikte van 2 centimeter, maar er komen ook veel grotere nesten voor. Vaak zijn er meerdere nestingangen. De nesten worden gemaakt van plantenvezels of droog hout. Dikwijls ziet men wespen aan droog hout knagen.

De Duitse wesp gebruikt alleen droog, verweerd hout, waardoor het nest er grijzig uitziet. De nesten van de Gewone wesp en de Hoornaar zien er roodbruin uit. Niet geverfde vogelhuisjes of schuttingen in de tuin zijn overigens ook geschikt. Vanaf augustus-september begint het nest te vervallen en worden de werksters lastig voor de mens.

 

wespen maken hun nest in spouwmuren
verdelging van de wespen door een vakman laten uitvoeren
overlast van wespen? laat het nest verwijderen. Ongediertebestrijding Midden-Brabant

 

 

Klik en bel ons direct!