Houtrot herstellen met Expoxy-techniek

Houtrot herstellen met Epoxy-techniek

De grote boosdoener van houtrot is vocht en het klimaat speelt daarnaast een grote rol. Wanneer er meer vocht in het hout komt dan er uit gaat, neemt het vochtgehalte in het hout toe.

Wanneer het houtvochtgehalte meer dan 20% is loopt hout al een groot risico op vorming van houtrot. Dit verergert bij een luchtvochtigheid boven de 65 %, een omgevingstemperatuur van ongeveer 23 graden en een slechte ventilatie. Deze factoren scheppen namelijk een klimaat waarin schimmels uitermate goed gedijen.

De houtrotverwekkende schimmels produceren enzymen, cellulasen en of liginasen. Deze zorgen voor afbraak van cellulose en of ligine in de celwanden van het hout. Hierdoor wordt het hout aangetast en kan het voor grote schade zorgen.

Wanneer het houtwerk en houten constructiedelen van woning en gebouwen zijn aangetast en verzwakt, kunnen wij dit herstellen met ‘Epoxy-techniek’, ook wel polymeerchemisch houtherstel genoemd. We verwijderen het aangetaste hout en we storten dit aan met een epoxy.

De draagkracht en het originele hout wordt behouden. Denk hierbij aan balken en spanten in monumentale gebouwen, maar ook aan oude kozijnen en dorpels. Dit is werk voor een specialist. Bel of mail voor meer informatie of een vrijblijvende inspectie.

 

 

 

Klik en bel ons direct!