Boktor

Elke larve van de boktorkever kan 10 jaar in het hout in uw huis leven en een halve kilo hout aantasten. De larve brengt grote schade aan en tast de draagkracht van constructies aan. Wij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van de boktor en het herstellen van uw bezittingen. U krijgt van ons de garantie dat u 10 jaar vrij blijft van de boktor. Onze aanpak is volkomen veilig voor u, uw gezin en uw huisdieren.

Neem voor advies en informatie over bestrijding van boktor en houtworm bestrijden contact met ons op. Ook voor andere ongediertebestrijding kunt u bij ons terecht. Wij zijn als een van de eerste in Nederland gecertificeerd voor ‘Adviseur Houtbescherming’.

 

Huisboktor

De huisboktor is een van de meest voorkomende boktor in Nederland. Deze gevaarlijke boktor kan ongeveer 10 tot 25 millimeter lang worden. Hij heeft, zoals bijna alle boktorren, een langgerekt lichaam, dunne poten en lange voelsprieten. De tor is zwart van kleur, heeft een rond halsschild met twee bultachtige uitsteeksels. Zijn gehele schild is bedekt met kleine, witte haartjes.

De huisboktor leeft zelf niet in het hout en tast het dan ook niet aan. Hier is de boktorlarve aansprakelijk voor. Deze larve kan maar liefst meer dan tien jaar in hout knagen. Wanneer er meerdere larven actief zijn kan de schade enorm zijn. Gehele dakconstructies, tuinhuisjes, kunstwerken en andere voorwerpen van hout kunnen zij aantasten en beschadigen.

De vrouwelijke boktorren leggen soms wel tot 200 eitjes in het hout. Enkele weken later komen hier de larven uit, die zich direct in het hout nestelen. In de eerste levensjaren van de boktorlarve blijven ze vlak onder het oppervlak zitten, waarna ze steeds dieper in het hout kruipen.

Wanneer de larve zich voldoende heeft volgevreten en ongeveer 3 centimeter lang is,  ontpopt hij zich tot kever. Deze boktorkever knaagt zich in de periode van juni tot september naar buiten. De uitvliegopening is ovaal van vorm, ongeveer een centimeter breed en heeft gerafelde randen.

Problemen

Het komt in Nederland vaak voor dat volledige dakconstructies worden aangetast door de gevaarlijke boktorlarve. Dikke balken worden in een aantal jaren bijna volledig verpulverd waardoor soms de constructie zijn kracht verliest. De aantasting is in het begin nog oppervlakkig waarna de aantasting steeds dieper in het hout gaat. Bij grenen en larikshout wordt vooral het spinthout aangetast en bij vurenhout zelfs ook het kernhout. Het aangetaste houtoppervlak is vaak rimpelachtig. Vaak kan men de boorgangen, soms wel 4,5mm breed, eenvoudig met een scherp voorwerp(schroevendraaier) blootleggen. Wanneer men dit doet zal er een laag boormeel met houtsnippers vrij komen.

Wanneer u vermoedt dat er hout is aangetast door de larven van de boktor dient u de volgende drie punten in de gaten te houden.

  • Geluid: Hoort u een knagend geluid uit de dakconstructie komen? Dit kan betekenen dat er verschillende boktorlarven actief zijn. Vooral bij warm weer zijn ze erg actief.
  • Ovale uitvliegopeningen: Wanneer de boktor het hout verlaat, laat hij een ovale opening achter. Deze kan ongeveer 1 centimeter breed zijn en heeft vaak gerafelde randen.
  • Boormeel: Treft u meel of zaagsel in uw woning aan? Controleer dan direct of het bovenliggende hout kenmerken van aantastingen heeft. Het kan betekenen dat er verschillende larven actief zijn.

 

Specialist in verdelging boktor
professionele verdelging boktor

 

Bestrijding

Stap 1: Inspectie

Elke aantasting, in welke ruimte dan ook, is verschillend en vereist een op maat gemaakte behandeling. Om deze boktor behandeling zo goed mogelijk te laten aansluiten bieden wij altijd een gratis inspectie aan.

Onze specialisten zullen de schade van de larve bekijken en passend advies geven. Een aantasting door de boktor kan namelijk veel verschillende effecten hebben op de houtconstructie.

Onze boktorinspectie is altijd vrijblijvend en verplicht u tot niks. 

Stap 2: Stofvrij maken

Voordat we de boktor effectief kunnen gaan bestrijden, is het noodzakelijk dat de houtconstructie stofvrij gemaakt wordt. Het door boktor aangetaste hout conserveren we met onze insecteside. Wanneer er op het hout een flinke stoflaag ligt zal het bestrijdingsmiddel niet de optimale kans krijgen om het hout in te trekken.

Het stofvrij maken van de houtconstructie kunt u geheel zelf doen of door ons laten uitvoeren. Ook hierbij geven wij een eerlijk en vrijblijvend advies.

Stap 3: Injecteren

Heeft een boktor voor een lange periode het hout  aangetast dan kan het voorkomen dat injectie van de houtconstructie noodzakelijk is. Bij deze injectie boren we gaten in het aangetaste hout waarin pluggen worden geplaatst. Deze zullen ongeveer elke 30cm geplaatst worden. In deze pluggen injecteren we de insecteside.

Doordat er elke 30cm een flinke hoeveelheid insecteside in het hout wordt gespoten, zal de actieve boktor “ingesloten” worden. Wanneer de boktorlarve verder in het hout knaagt zal hij het bestrijdingsmiddel tegenkomen. Op deze manier krijgt de boktor niet de mogelijkheid om zijn levenscyclus voort te zetten.

Stap 4: Conserveren

Om te voorkomen dat de boktor op andere plaatsen in het hout verder gaat, wordt de volledige houtconstructie behandeld. Dit doen wij door middel van een oppervlakte behandeling van het hout. Het hout wordt volledig besproeid met onze insecteside. Op deze manier behandelen we de boktor in de gehele ruimte.

Per vierkante meter hout gebruiken wij een van tevoren bepaalde hoeveelheid insecteside. Met deze hoeveelheid kunnen wij garanderen dat de boktor voor minstens 10 jaar uit uw houtconstructie blijft. U zult na de boktor behandeling van ons dan ook een garantiebewijs ontvangen.

 

Voor het bestrijden van de boktor en houtworm gebruiken wij uitsluitend bestrijdingsmiddelen die in Nederland zijn toegelaten. De insecticide is speciaal ontwikkeld voor het effectief bestrijden van de boktor- en houtwormlarve. In combinatie met de door ons aangereikte maatregelen en advies is de bestrijding volkomen veilig voor u, uw gezin, uw huisdieren en het milieu.

 

Klik en bel ons direct!