Als specialist in bestrijding van de Huisboktor zorgen we voor u voor de oplossing. Wij garanderen dat uw huis 10 jaar vrij blijft van de boktor en geven daarvoor ook een Garantiecertificaat af. Onze aanpak is volkomen veilig voor u, uw gezin en uw huisdieren.
Een vrijblijvende inspectie op huisboktor
U denkt dat u de huisboktor in uw huis heeft? De huisboktor knaagt voornamelijk aan naaldbomenhout. Ziet u ovale gaatjes? Hoort u knaaggeluiden?
Bij grenen en larikshout wordt vooral het spinthout aangetast en bij vurenhout zelfs ook het kernhout. Het aangetaste houtoppervlak is vaak rimpelachtig. Met een scherp voorwerp (schroevendraaier) kunt u de gangen vrij eenvoudig blootleggen.
Advies en informatie via WhatsApp
Neem voor advies en informatie over bestrijding van huisboktor contact met ons op. Wij komen graag naar u toe voor een vrijblijvende inspectie.
Of klik op het WhatsApp icoon en stuur ons stuur ons uw foto’s of filmpje!
Zelf de huisboktor bestrijden?
Enkele tips
- Ga alleen zelf aan de slag als je zeker weet dat de aantasting nog niet diep in het hout zit. Het is haast onmogelijk om een meerjarige aantasting in zijn geheel zelf te bestrijden.
Wat kunt u zelf doen
Kleine voorwerpen kunt u zelf proberen te behandelen door deze 2 weken in te vriezen op minimaal -20°. Soms kiezen mensen er voor om hout te behandelen met petroleum. Dit heeft alleen zin als de boktorren nog enkel in het oppervlaktehout zitten.
Preventief tegen boktor behandelen
Preventief behandelen tegen boktor is mogelijk door het hout te behandelen met verf, beits e.d. Belangrijk: Zorg er voor dat álle plekken worden behandeld. Dus ook de boorgaten en inkepingen in hout.
Hoe wij werken bij Ongediertebestrijding Midden-Brabant
Onze oplossing voor het bestrijden van de huisboktor
Al meer dan 20 jaar zijn wij specialist in bestrijding van de Huisboktor. Destijds zijn we als een van de eersten in Nederland gecertificeerd voor ‘Adviseur Houtbescherming’. We geven u dan ook met een gerust hart, ná de houtbehandeling, een garantie voor 10 jaar.
De behandeling
Stap 1: Inspectie
Elke aantasting, in welke ruimte dan ook, is verschillend en vereist een op maat gemaakte behandeling. We bieden altijd een gratis inspectie aan. Onze specialisten zullen de schade van de larve bekijken en passend advies geven. Een aantasting door de boktor kan namelijk veel verschillende effecten hebben op de houtconstructie.
Stap 2: Stofvrij maken
Voordat we de boktor effectief kunnen gaan bestrijden, is het noodzakelijk dat de houtconstructie stofvrij gemaakt wordt. Wanneer er namelijk een flinke stoflaag op het hout ligt zal het bestrijdingsmiddel dat we gaan gebruiken niet de optimale kans krijgen om het hout in te trekken.
Het stofvrij maken van de houtconstructie kunt u zelf doen of door ons laten uitvoeren. Ook hierbij geven wij een eerlijk en vrijblijvend advies.
Stap 3: Injecteren
Heeft een boktorlarve voor een lange periode het hout aangetast dan kan het voorkomen dat injectie van de houtconstructie noodzakelijk is. Bij deze injectie boren we gaten in het aangetaste hout waarin we pluggen plaatsen. Deze zullen ongeveer elke 30cm geplaatst worden. In deze pluggen injecteren we de insecticide.
Doordat we elke 30cm een flinke hoeveelheid insecticide in het hout spuiten, “sluiten” we de actieve boktorlarve “in”. Wanneer de boktorlarve verder in het hout knaagt zal hij het bestrijdingsmiddel tegenkomen. Op deze manier krijgt de boktor niet de mogelijkheid om zijn levenscyclus voort te zetten.
Stap 4: Conserveren
Om te voorkomen dat de boktorlarve op andere plaatsen in het hout verder gaat, wordt de volledige houtconstructie behandeld. Dit doen wij door middel van een oppervlakte behandeling van het hout. We besproeien het hout volledig met onze insecticide. Op deze manier behandelen we de boktor in de hele ruimte.
Per vierkante meter hout gebruiken wij een van tevoren bepaalde hoeveelheid insecticide. Met deze hoeveelheid kunnen wij garanderen dat de boktor voor minstens 10 jaar uit uw houtconstructie blijft. U zult na de boktor behandeling van ons dan ook een garantiebewijs ontvangen.
Waarom klanten voor ons kiezen
Meer informatie over de huisboktor
Diverse soorten boktor in Nederland
De meeste boktorren leven buiten in dood hout. Het zijn relatief grote insecten en sommige soorten hebben prachtige kleuren of patronen. Deze soorten leveren geen gevaar op voor het hout in uw woning.
In Nederland worden meestal maar drie van deze soorten gezien. We hebben het dan over de Vuurboktor , de Veranderlijke boktor en de Gewone Smalboktor. De volwassen vrouwtjes van deze soorten zetten hun eitjes af in hout. Leggen ze hun eitjes in uw open haardhout en u legt dat binnenshuis, dan kan het gebeuren dat door de hogere temperaturen in huis de larven zich sneller ontwikkelen. Na verpopping komen ze dan in huis het hout uit. Geen van deze soorten is in staat te overleven in bewerkt hout.
Uiterlijk van de huisboktor
De huisboktor kan ongeveer 10 tot 25 millimeter lang worden. Hij heeft, zoals bijna alle boktorren, een langgerekt lichaam, dunne poten en lange voelsprieten. De tor is zwart van kleur, heeft een rond halsschild met twee bultachtige uitsteeksels. Zijn hele schild is bedekt met kleine, witte haartjes.
De huisboktor is schadelijk
De huisboktor is ook een zeer veel voorkomende boktor in Nederland. De larven van deze boktor kunnen zeer schadelijk zijn.
De larve van de huisboktor knaagt jarenlang aan uw houten balken
De huisboktor zelf leeft niet in het hout en tast het dan ook niet aan. Maar de boktorlarve is hier wél aansprakelijk voor. Deze larve kan maar liefst meer dan tien jaar in hout knagen. Wanneer er meerdere larven actief zijn kan de schade enorm zijn. Hele dakconstructies, tuinhuisjes, kunstwerken en andere voorwerpen van hout kunnen zij aantasten en beschadigen.
De vrouwelijke boktorren leggen soms wel tot 200 eitjes in het hout. Enkele weken later komen hier de larven uit, die zich direct in het hout nestelen. In de eerste levensjaren van de boktorlarve blijven ze vlak onder het oppervlak zitten, daarna kruipen ze steeds dieper in het hout.
Verpoppen van de huisboktorlarve
Wanneer de larve zich voldoende heeft volgevreten en ongeveer 3 centimeter lang is, verpopt hij zich tot kever. Deze boktorkever knaagt zich in de periode van juni tot september naar buiten. De uitvliegopening is ovaal van vorm, ongeveer een centimeter breed en heeft gerafelde randen.
Veel gestelde vragen over de huisboktor
Heb ik boktor in huis?
Wanneer u vermoedt dat u huisboktor in huis heeft let dan op het onderstaande:
- Geluid: Hoort u een knagend geluid uit de dakconstructie komen? Dit kan betekenen dat er verschillende boktorlarven actief zijn. Vooral bij warm weer zijn ze erg actief.
- Ovale uitvliegopeningen: Wanneer de boktor het hout verlaat, laat hij een ovale opening achter. Deze kan ongeveer 1 centimeter breed zijn en heeft vaak gerafelde randen.
- Boormeel: Treft u meel of zaagsel in uw woning aan? Controleer dan direct of het bovenliggende hout kenmerken van aantastingen heeft. Het kan betekenen dat er verschillende larven actief zijn.
Hoe herken ik het geluid van een boktor
Is de huisboktor gevaarlijk?
Het antwoord is, ja. De huisboktorlarve knaagt zich een weg tot aan het kernhout van balken, waardoor hele dakconstructies onstabiel kunnen worden. Lees ook bij Meer informatie over de huisboktor.
Kan ik in mijn huis blijven bij behandeling tegen huisboktor?
Om de huisboktor te laten bestrijden is het nodig dat u 48 uur niet in het pand komt. Omdat we met giftige stoffen werken die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid willen we geen enkel risico nemen. We begrijpen dat dit voor u niet altijd direct te regelen valt. Daarom plannen we samen met u een tijdstip dat voor u het gunstigst uitkomt.