Wespennest ontdekt?

wesp op een wespennest

U heeft een wespennest ontdekt in uw huis of tuin? Normaal gesproken begint de wespenkoningin haar nest uit te bouwen vanaf april, maar gezien de zachte winters van afgelopen jaren hebben we ook al actieve nesten gespot in januari!

Dus ziet u veel wespen rond uw huis? Misschien een wespennest onder de dakpannen? Kijk wat de aanvliegroute naar het nest is en neem direct contact met ons op, zodat we het wespennest kunnen ruimen. Aan het einde van de zomer kan een wespennest meer dan 20.000 wespen herbergen. Zorg dus dat u op tijd ingrijpt.

Een wespennest lokaliseren

Veel wespen rondom uw huis? Een goede kans dat er zich een nest in uw omgeving bevindt. Probeer de aanvliegroute van de wesp te ontdekken zodat u de ingangen van het nest weet. Hoe eerder u het wespennest ontdekt, des te gemakkelijker wordt het om de bouw -en uitbreiding- van het nest te stoppen. Niet zeker van wat u ziet? Klik op het WhatsApp icoon en stuur ons uw foto’s of filmpje!

direct contact met Ongediertebestrijding Midden-Brabant via WhatsApp

Zelf een wespennest verwijderen?

Zelf wespennest weghalen is gevaarlijk

Enkele tips

  • Zorg voor volledig bedekte kleding. Ook uw gezicht en handen!
  • Ga niet alleen aan de slag, zorg dat er iemand in de buurt is.
  • Bedenk vooraf waar u heen kunt vluchten, mocht de wespenfamilie zich tegen u keren. En die kans is reëel!
  • Wat ons tot het volgende brengt: Ga niet op een ladder staan!

Wat kunt u zelf doen

Eigenlijk zeggen onze tips hierboven het al: Ga liever niet zelf aan de slag maar schakel onze gediplomeerde ongediertedeskundigen in. Het gevaar bestaat dat u slechts een deel van de wespen kunt bestrijden en een woedende wespenkolonie u aanvalt.

Toch zelf proberen? Bevriezen van de wespen met een gifvrij middel is een mogelijkheid. Goede beschermende kleding en een kap voor uw gezicht en hoofd is ook uiterst belangrijk!

Voorkomen van een wespennest in uw huis

Voorkomen dat u wespen in uw huis krijgt is de beste methode.

  • Houdt ramen en deuren goed gesloten of plaats horren, zodat de wespen uw huis niet binnen kunnen komen
  • Gebruik in de stootvoegen van de spouwmuur de zogenaamde bijenbekjes. Deze kunt u in de voegen plaatsen. De ventilatie in uw spouwmuur wordt niet verstoord, maar ze houden wespen wél buiten.

Niet zo veel wespen rond uw huis?

Geen nest gevonden? Is het nog vroeg in het seizoen? Wespen houden niet van citroen- of koffiegeur. Probeer ze met deze geuren te verjagen, zodat ze ergens anders een nest gaan bouwen.

Onze oplossing voor het verwijderen van wespennesten

  1. Na uw melding van een wespenplaag komen we zo snel mogelijk ter plaatse
  2. Eerst bepalen we waar de ingang(en) van een nest zijn
  3. We bestrijden via die ingangen het wespennest met een giftig poeder of schuim. Deze middelen mogen enkel door gediplomeerde ongediertedeskundigen worden toegepast.
  4. Doordat de wespen hier steeds langs vliegen brengen zij het poeder of schuim tot in het nest waardoor het wespenvolk zal uitsterven
  5. We adviseren u over het voorkomen van nieuwe overlast door wespen.
wespenbestrijding in uw huis
gereedschap voor wespen verdelging
wespen bestrijden in spouwmuur

Waarom klanten voor ons kiezen als er een wespennest verwijderd moet worden

Meer informatie over wespen

Diverse soorten wespen expand_more

Duitse wesp

De meest voorkomende wesp die ons het leven zuur kan maken is de Duitse wesp, genaamd Paravespula germanica F.

Deze Duitse wesp hoort tot de papierwespen en heeft, net als vele ander soorten, een overwegend zwarte kleur met gele vlekken en strepen. De nesten van deze wespen worden gemaakt van houtvezels zodat het nest een papierachtige textuur heeft.

wesp op een wespennest

De meest bekende wesp in Nederland is de gewone wesp de Paravespula vulgaris L. Deze wesp is ongeveer 17 tot 20 millimeter groot en is zwart geel van kleur. Hij lijkt erg veel op de Duitse wesp. Ze leven in wespenvolken met soms wel vijfduizend of meer individuen.

Waar en hoe de wespen hun nest bouwen expand_more

De gewone wesp bouwt haar nest op donkere en verborgen plaatsen. Denk hierbij aan ondergrondse plaatsen zoals bijvoorbeeld in verlaten muizenholletjes- of bovengrondse plaatsen zoals onder daken, holle muren en andere plaatsen die beschut zijn.

Voor het bouwen van het nest wordt meestal sterk verrot, broos hout gebruikt. Onder gunstige omstandigheden kan het nest een doorsnede van 50 centimeter tot wel één meter bereiken. 

Een kolonie van de gewone wesp kan zich wel uitbreiden tot zevenduizend individuen. Het nest en vooral de ingang van het nest worden fel verdedigd tegen vijanden en indringers.

De wesp is een heel nuttig dier expand_more

Hoewel wespen voor ons mensen héél vervelend kunnen zijn, doen ze ook heel veel núttig werk voor ons.

Vrijwel alle insecten die schadelijk zijn voor onze gewassen staan op het menu van de wesp: Bladluizen, rupsen, noem maar op. Bovendien: Een nest van zo’n 5.000 wespen vangt dagelijks zo’n 80.000 vliegen en muggen. En die zijn we ook liever kwijt dan rijk!

Er zijn ook soorten wespen die net als bijen helpen bij de bestuiving van bloemen en planten en ruimen ze dode dieren in de natuur op.

De levenscyclus van de wespenfamilie expand_more

Een wespennest bestaat uit een volk met een koningin en een aantal werksters. Een volk leeft maar één jaar en sterft aan het begin van de winter zodra het gaat vriezen. Aan het eind van de zomer, in augustus of september, worden er uit enkele tientallen bevruchte eitjes koninginnen en uit onbevruchte eitjes mannetjes geboren. De koninginnenlarven krijgen speciaal hormoonrijk voedsel waardoor uit gewoon bevruchte eitjes koninginnen ontstaan.

De wespenkoninginnen overwinteren

Na paring met meerdere mannetjes overwinteren de jonge koninginnen in scheuren, vermolmd hout, onder de schors van een boom, onder mos of op andere beschutte plaatsen, zoals in schuren, muurholten, spouwmuren of onder een dak.

De koningin kan in haar winterslaap probleemloos bevriezen en ontwaakt pas als zij boven een bepaalde temperatuur komt die pas in het voorjaar wordt bereikt.

Start van een nieuw wespenvolk

In het voorjaar bouwt de jonge koningin een nieuw nest en legt haar eitjes. De tamelijk grote wespen (20 millimeter) die u in het vroege voorjaar ziet, zijn dus altijd de jonge koninginnen.

Na 7 tot 10 dagen komt de pootloze larve uit het eitje. De larve groeit één tot twee weken en gaat zich dan verpoppen. Na één à twee weken komt uit de pop de volwassen wesp. Hieruit komen ongeveer een maand na de bouw van het nest de eerste werksters, die voedsel gaan zoeken en het nest verder uitbouwen. De werksters zijn 10 tot 15 millimeter lang. De koningin verlaat nu het nest niet meer en legt alleen nog maar eitjes. Waarna de cyclus weer van voor af aan begint.

Veel gestelde vragen over wespen en wespennesten

Hoe ontdek ik of ik een wespennest in huis heb expand_more

Het begint er natuurlijk mee dat u ontdekt dat er wel heel veel wespen in of rond uw huis vliegen. Kenmerkend is dat dit ook de hele dag doorgaat. ’s Avonds keren de wespen terug in hun nest en zal de vliegactiviteit afnemen.

Als u vermoedt een wespennest ontdekt te hebben dat zich in uw huis heeft genesteld is dat meestal in de spouwmuur, onder dakpannen of dakgoot. Ook op zolders kunnen wespen zich gemakkelijk vestigen.

Het is belangrijk de aanvliegroute van de wespen te ontdekken. Ziet u wespen steeds naar een bepaald punt vliegen, dan heeft u waarschijnlijk de ingang van het nest gevonden. Wespen gebruiken wel vaak meerdere ingangen voor hun nest.

Wat moet ik doen als er veel wespen in de tuin zijn expand_more

Heeft u veel last van wespen in uw tuin dan kan dat verschillende redenen hebben: U heeft een nest in tuin, schuur, of huis, of de wespen vinden veel voedsel in uw tuin. Zolang de larven gevoed moeten worden -zo tot half juli- zoeken de werksters de hele dag naar voedsel.

Zo vangen wespen veel insecten zoals muggen, kevers en vliegen. Vlees en vis -want eiwitrijk- hebben ze ook graag. Dat ze zoetigheid lusten is ons allemaal wel bekend.

Om wespen te weren is het dus belangrijk dat u

  • voedsel goed afdekt
  • zoete drankjes goed afgedekt houdt.
  • geen voedingsafval laat liggen

Verder zijn er lokmiddelen en wespenvallen te verkrijgen, waarmee u de wespen wegvangt.

Is een wespennest gevaarlijk expand_more

Het wespenvolk verdedigt het nest -en vooral de ingang van het nest- fel tegen vijanden en indringers. Heeft u een wespennest ontdekt, dan kunt u het opruimen beter aan een professioneel verdelgingsbedrijf overlaten.

Kan ik een wespennest laten zitten? expand_more

Heeft u een kleine tuin of heeft u een wespennest ontdekt in een omgeving waar u vaak vertoeft, dan is het een goed idee om het nest te laten verwijderen. Maar heb je een tuin die groot genoeg is, of zit het nest op een plek waar je het niet kan verstoren, dan kan je het rustig laten zitten. Zie onze tips

Is iemand in uw gezin allergisch voor wespengif, dan is het zaak om het nest snel te laten verwijderen.

Hoe lang blijven wespen in een nest expand_more

Gewoonlijk blijven wespen maar één broedseizoen in hun nest. Rond augustus september raakt het nest in verval. De werksters en darren sterven en enkel de koninginnen zullen overleven. Zij vliegen in het najaar uit om een schuilplek voor de winter te zoeken en zullen in het voorjaar ergens een nieuw nest gaan bouwen.

Hoe herken ik een wespenkoningin expand_more

In het voorjaar vertrekt de wespenkoningin uit haar overwinterplaats en gaat op zoek naar een goede plek om haar nest te bouwen. De koningin heeft dan nog geen volk, zij vliegt dus alleen. De tamelijk grote wespen (20 millimeter) die in het vroege voorjaar dus te zien zijn, zijn altijd de jonge koninginnen. Het is te hopen dat u op tijd het wespennest ontdekt dat zij gaat maken.

De hoornaar koningin is te herkennen aan haar grootte: maar liefst 25 tot 35 mm groot.

Hoe zie ik het verschil tussen een hoornaar en een wespenkoningin expand_more

Een wespenkoningin van de Gewone wesp en Duitse wesp wordt ongeveer 20mm. De werksters van de hoornaar worden ook ongeveer 20mm. Het verschil zal dus niet zo gemakkelijk te zien zijn. Vraag bij twijfel ons om informatie.

Maar afhankelijk van het tijdstip in het jaar zult u het verschil gemakkelijk kunnen vermoeden. De wespenkoningin komt namelijk alleen in het vroege voorjaar buiten voor, totdat haar eerste larven verpopt zijn tot werksterwespen. Daarna komt ze niet meer uit haar nest en doen haar werksters het werk. De hoornaar werksters komen vanaf die tijd juist naar buiten, nadat zij verpopt zijn en het werk voor hún koningin gaan doen.

Kan een wespennest ook in de grond zitten expand_more

Het kan zeker voor komen dat u ook een wespennest ontdekt in de grond! Wespen zoeken meestal een beschutte, droge plek bijvoorbeeld onder struiken. Pas daarom op als u in voorjaar of zomer bij struiken aan het werk gaat. Een boos wespenvolk wilt u niet graag tegen u hebben!

Ongediertebestrijding in Breda