Mollen

mol

Molshopen in uw tuin? Mollen zijn best wel nuttig in uw tuin. Door al dat gegraaf wordt de grond luchtig gemaakt en dat zorgt weer voor een goede afwatering. Maar…vrijwel iedereen is die molshopen liever kwijt dan rijk!

Bovendien, door al dat graven woelen de mollen planten los en vernielen ze soms wortels waardoor planten niet overleven. En de bovenste gegraven gangen zorgen ervoor dat je soms diep wegzakt in je gazon!

Zelf mollen bestrijden?

Enkele tips

  • Voorkómen van mollen kun je doen met behulp van mollengaas, waardoor de mollen niet in je tuin of gazon kunnen komen.
  • En nog een tip uit grootmoeders tijd: Stop een omgekeerde fles in een molshoop. Laat deze een klein beetje uitsteken zodat de fles wind “vangt”. De mol kan niet tegen het constante geluid en zal een andere woonplaats zoeken….

Wat kunt u zelf doen

In de webshop zijn diverse producten te verkrijgen. Mollengaas om de mollen buiten je tuin te houden, mollenklemmen of een mollenval om de mollen die al in je tuin zitten te vangen. Met de mollenklem doodt u de mol; met de mollenval vangt u de mol en kunt u deze verplaatsen naar een ander leefgebied.

Heeft u veel mollen in uw tuin, dan wordt het een stuk lastiger om ze allemaal te vangen of verjagen. Bekijk onze oplossing voor een afdoende resultaat.

Onze oplossing voor mollen

Ter bescherming van uw gazon of grasland tegen schade zet Ongediertebestrijding Midden-Brabant twee methodes in: de Hygie Mollenbestrijder en de Mollenvanger: Iemand die mollen bestrijdt op de “ouderwetse” manier, namelijk met mollenklemmen.

Door de mollenklem worden de dieren direct gedood zodat onnodig dierenleed wordt voorkomen.

De “ouderwetse” mollenbestrijder

Wanneer mollen huishouden op graslanden of fruitteeltgronden is het belangrijk dat de mollen snel en afdoende bestreden worden. Daarom roepen we hiervoor de hulp in van een echte mollenvanger. Deze persoon heeft een specialistische “neus” voor het wegvangen van de mollen. Hiervoor gebruikt hij mollenklemmen en weet precies hoe en waar hij deze moet gebruiken om in korte tijd de mollenpopulatie weg te vangen.

Hygie Mollenbestrijder

Deze Hygie Mollenbestrijder is een professionele machine, die de schade door mollen, woelratten en veldmuizen elimineert door deze efficiënt te doden. De bestrijding bestaat uit een mengsel van benzine en diesel (1:50). Deze wordt door middel van een innovatieve uitvinding tot verdamping gebracht. De rook die door dit proces vrijkomt heeft een hoog CO-gehalte. Deze rook  wordt via een flexibele metaalslang in het gangenstelsel van de mollen geblazen en verlamt de mollen in enkele seconden. Dit heeft een pijnloze dood tot gevolg.

Deze wijze van bestrijding biedt geen enkel gevaar voor mensen en huisdieren en laat geen toxische residu’s in de bodem achter.

Nieuwsgierig naar hoe deze bestrijding precies in zijn werk gaat?

De Hygie Mollenbestrijder aan het werk

Meer informatie over de mol

Hoe ziet een mol er uit? expand_more

Wie wil weten hoe een mol er uit ziet zou eigenlijk ondergronds moeten gaan kijken. Het grootste deel van zijn leven leeft de mol namelijk onder de grond en daarom zien we hem zelden. Wat niet gezegd kan worden van de molshopen!

De mol heeft een korte voornamelijk zwarte vacht. De haren in zijn huid staan willekeurig geplaatst zodat de mol even gemakkelijk voor- als achteruit door zijn gangenstelsel kan bewegen.

“Zo blind als een mol…”

Wellicht kent u de uitdrukking wel: Zo blind als een mol. De mol kan inderdaad zeer slecht zien en heeft hele kleine, slecht ontwikkelde ogen. De spitse snuit van de mol is wél heel goed ontwikkeld en heeft gevoelige tastzenuwen en snorharen.

Ook de oren zijn uitstekend ontwikkeld. Dat feit kunt u benutten om de mol(len) uit uw tuin te verdrijven.

Door zijn leven onder de grond zijn zijn voorpoten tot grote graafhanden omgevormd. De mol wordt ongeveer tot 16 cm groot en leeft solitair.

Veel molshopen in uw tuin expand_more

Omdat de mol solitair leeft, gaat het mannetje in de paartijd -zo rond februari tot april- op zoek naar een vrouwtje. Ze verlaten dan hun territorium en graven lange mollenritten, totdat ze een vrouwtje hebben gevonden. De mol graaft zowel oppervlakkige gangen -de jaaggangen of mollenritten genoemd- als dieper gelegen gangen, wel tot op een diepte van 1.20 meter.

In dezelfde periode graaft het vrouwtje diep in de grond een centrale ruimte met verschillende gangen. De gangen zijn ongeveer 5 cm breed en kunnen tot wel 200 meter lang zijn. De uitgegraven grond wordt gedeeltelijk gebruikt om de wanden van de gangen en ruimtes mee te verstevigen, de overtollige grond werkt ze door de achterpoten naar achteren en naar boven, waardoor de molshopen ontstaan. Meestal komen hier ook de gangen van het gangenstelsel in uit. Als het vrouwtje uw tuin heeft uitverkoren voor haar nest, wordt deze zodoende dus omgetoverd tot een mooi berglandschap.